2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Így alakítanák át a háziorvosi rendszert Magyarországon: elkészült a javaslat


Miután az önkormányzatok a csökkenő forrásaik mellett nem tudják, az állam oldja meg a háziorvosi ügyeletek ellátását - ezt kéri egy megyei közgyűlési javaslat, amelyet a humántárcának és a pénzügyminiszternek is megküldtek. Az előterjesztők szerint a mostani szabályozást nem lehet betartatni.

Elfogadott egy olyan javaslatot a a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés, amely szerint az állam venné át a városoktól és a falvaktól a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátását - írja a Magyar Hang. Ezt követően a kormánypárti többségű közgyűlés arról is határozott, hogy megküldi az indítványt Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek is.

"Sok helyen idősek a háziorvosok, de ők még mindig szívesebben vállalják az ügyeleti munkát, mint a fiatalok. Tudunk olyan háziorvosról is, aki több évtizede praktizál, de ügyeleti munkát még sohasem végzett."

- idézi a lap a helyi előterjesztést. Ebben az szerepel, hogy az önkormányzatoktól elvont források kapcsán nehezebb lesz a településeknek finanszírozni az ügyeleteket, ezért azt javasolják, az állam vegye át ezt a szerepet akár "a mentőszolgálat keretein belül", akár "új intézmény létrehozásával". Mint írják: ha ezt nem teszi meg, rendezze a szektor finanszírozását.

Az anyag szigorításokat szorgalmaz, hogy a jogszabály ne engedje a háziorvosok felmentését az ügyelet alól, miután helyzetértékelése szerint a jelenlegi jogszabály nem életszerű, ezért nem hogy nem hatékony, de nem is alkalmazható. Ennek szerinte egy "láthatatlan függőségi viszony" az oka a települések és a háziorvosok közt, miután ez előbbiek nem munkáltatói a doktoroknak és nem akarnak konfliktusba kerülni velük.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk