12 °C Budapest

Igaz történet: ennyibe kerül egy lombikbébi

Pénzcentrum
2017. szeptember 14. 05:30

Horribilis összegek, amiket csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak - nagyon sok ember még mindig így gondol a lombikbébi programra, ma már azonban akár ingyenesen is hozzá lehet jutni a teljes kezeléshez. Utánajártunk, pontosan hogyan, milyen vizsgálatokból és beavatkozásokból áll a program, melyik, mennyibe kerül, és nagyjából mennyi időt vesz igénybe, ha magánúton jártja végig egy pár.

Izabella eleven, egészséges kislány, pont ugyanolyan, mint a 11 hónapos babák. Annyi csak a különbség, hogy ő nem természetes úton fogant. A szülei 7 évet vártak az érkezésére, pedig egészségügyileg semmi sem állt az útjukban. Mindent rendben találtak náluk az orvosok, és csak annyit javasoltak, hogy próbálkozzanak tovább. Több éves sikertelenség után felkeresték a Kaáli Intézetet. Választásuk kézenfekvő volt, hiszen Győrben éltek.

Jó nevű intézet, a falaikon is hirdetik, hogy 50 százalék feletti sikerrel dolgoznak, de mi egyáltalán nem voltunk velük elégedettek. Kevés volt az orvos, 3-4 órásak a várakozások, és mindenért pénzt kértek. Nagyjából 230 ezer forintot hagytunk ott, és csak egy inszeminációig (mesterséges spermafelhelyezés) jutottunk"

- mondta Judit, Izabella édesanyja. A kórházváltáshoz az is hozzájárult, hogy közben elköltöztek, és rátaláltak a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetre. Itt változott meg az egész életük.

Az egész program teljesen ingyenes volt, ráadásul még a hormonális előkészítéshez szükséges gyógyszerekért sem kellett fizetnünk, mert csatlakozhattunk egy belga kísérleti programhoz, és a kutatóközpont fedezte, ami egyébként az egyetlen kiadásunk lett volna. Az ellátással is elégedettek voltunk, vendégként kezeltek minket"

- mondta az édesanya.

A fenti két példa azonban vélemény, hiszen a Kaáli Intézet az egyik legelismertebb központ az országban. Fontos azonban, hogy mindenki megtalálja azt az intézményt, ami a legjobban megfelel az elképezéseinek.

Az intézetváltással viszont az is együtt járt Juditék életében, hogy minden vizsgálatot elölről kellett kezdeni. Amikor bejelentkezik valaki egy meddőségi központba, először egy konzultációra kapnak időpontot. A kivizsgálást 12 hónap sikertelen próbálkozás után javasolják, a 38 éven felüli nőknek azonban 6 hónap után. A kivizsgálás során nézik a női hormonrendszert, amihez gyakran belgyógyászt is segítségül hívnak, mivel előfordulhat, hogy pajzsmirigy-, vagy cukoranyagcsere-probléma húzódik a meddőség hátterében. Megnézik a női anatómiai viszonyokat, a petevezeték átjárhatóságát, illetve, hogy rendelkezik-e olyan betegséggel, mint mióma, ciszta, vagy - ami egyre gyakoribb, és a meddőségek 30 százalékáért felelős - endometriózis. Ezt követően baktérium- és vírusfertőzést is vizsgálnak - tudtuk meg Dr. Fülöp Istvántól, a Róbert Károly Magánkórház meddőségi részlegvezető főorvosától.

A férfiaknál szintén egy nagyon alapos átvizsgálást végeznek, és spermaanalízist. Ez a teljeskörű kivizsgálás a nőknél általában négy alkalmat jelent, a férfiaknál pedig kettőt (amennyiben mindent rendben találnak). Állami intézményekben ezek a vizsgálatok is ingyenesek, ugyanakkor gyakran hosszú procedúra.

Magánintézményekben nagyjából 6-8 hét alatt elvégzik az összes vizsgálatot, és kb. 150-200 ezer forintba kerül a teljes átvizsgálás.

A záró konzultáció alkalmával végigbeszélik, hogy milyen kezelési lehetőségeik vannak.Ha minden eredmény stimmelt, de mégsem jön össze a baba, és úgynevezett ismeretlen eredetű meddőséggel állnak szemben, akkor először inszeminációt szoktak javasolni.

Az inszeminációnak ugyan gyengébb az eredményessége (15-20 százalék), mint a lombikbébi eljárásnak, ugyanakkor kevésbé terheli meg a nő szervezetét. Az inszeminációt általában 3-4 alkalommal ismételjük, és ha eredményes, akkor ez kiválthatja a lombikbébi eljárást"

- mondta a Pénzcentrumnak Dr. Fülön István.

Ez a kezelés magánintézményekben 80-100 ezer forint, és a hozzá szükséges gyógyszerköltségek 20-40 ezer forint. Tehát összesen 100-140 ezer forint egy eljárás. Ha ezzel az eljárással nem esik teherbe a nő, akkor javasolják a lombikbébit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lombikbébi program

Judit és párja esetében nem volt sikeres az inszemináció, így belevágtak a lombik bébi programba. Az eljárást egy 2-4 hetes kezelési folyamat előz meg, amit nagyon sok paraméter befolyásol, például a hormonérték.

A gyógyszeres kezelés során arra sarkalljuk a nő testét, hogy minél több petesejtet termeljen. Ezt követően egy rövid altatásos beavatkozással levesszük a petesejteket, és mesterségesen megtermékenyítjük. Szakmai tényezőktől függően, az embriót 2,3, vagy 5 napos korában ültetjük vissza"

- mondta Dr. Fülöp István. A teljes eljárás magánintézményben nagyjából 400 ezer forint kezelési, és 100 ezer forint gyógyszerköltséget jelent.

A gyógyszerköltségek termén október elsejétől nagy változás lesz, ugyanis jelenleg 70 százalékos OEP támogatás jár azokra a gyógyszerekre, amelyeket a kezelés során felírnak az orvosok, jövő hónaptól viszont különbséget tesznek aközött, hogy állami, vagy magánkórház orvosa írja fel a gyógyszereket. Míg előbbinél 90 százalékosra emelik a támogatás mértékét, utóbbinál 55 százalékosra csökkentik. Tehát akik egyébként is fizetik a kezelés költségeit, és nem az OEP finanszírozza a programot, azoknak nagyjából plusz 30 ezer forinttal fognak megnövekedni a költségeik.

Ha a kezelés során több embriót is sikerül osztódásra bírni, egészséges és életképes, akkor lefagyasztják azokat, amelyeket nem ültetnek be. Ez azért is nagyon lényeges, mert ha a pár ismét gyermeket szeretne majd, akkor már nem kell az egész procedúrát ismét végigjárniuk, és hormonokkal terhelni az anya szervezetét, hanem létezik fagyasztott embrió beültetéses program is. Ennek ráadásul a költsége is sokkal alacsonyabb, gyógyszerekkel együtt nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Természetesen a fagyasztásnak is vannak költségei, amit minden intézményben máshogy határoznak meg. Nagy átlagban 50-70 ezer forintba kerül maga a fagyasztási eljárás és az egy éves tárolás. Az intézetek 5 évig kötelesek tárolni a lefagyasztott embriókat, ha ennyi idő után sem használták fel, akkor újabb 5 évig tárolják. Ezután viszont semmilyen törvényi előírás nincs, hogy mi történjen a 10 évnél tovább lefagyasztott embriókkal. Ennek következtében rengeteg felhalmozódott az intézetekben, és mivel egyre égetőbb problémát jelent, hamarosan megoldást kell rá találni központi, törvényi szinten.

Ha valaki úgy dönt, hogy magánúton szeretné végigcsinálni a lombikbébi programot, minden vizsgálatának jó az eredménye, és már az első lombikkezelés során teherbe esik, akkor körülbelül 1 130 000 forintot hagy a választott intézménynél (négy inszeminációval számolva), ha minden embriót beültettek. Ha több beültetés is szükséges, illetve a vizsgálatok során problémákra derült fény, azok kezelése mind plusz költséget jelent.

Mitől függ a siker?

A lombikbébi program sikerét sok tényező befolyásolja, de világviszonylatban 25-30 százalékos a hatékonysága. Az anya korának előrehaladtával viszont ez az arány csökken. A 38 évnél idősebb nőknél rohamosan romlanak az esélyek. A kései gyermekvállalás tendencia lett a fejlett országokban, az egzisztencia és a biztonságos életkörülmények megteremtése után vállalnak gyermeket.

Juditnak három petesejtjét termékenyítettek meg, ebből kettő indult osztódásnak, és mindkettőt be is ültették. Végül egy embrió maradt meg, és 9 hónappal később, 39 éves korában életet adott első gyermekének, Izabellának.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem