6 °C Budapest

Húszból egy magyar nőt kínoz ez a betegség

2016. december 24. 11:01

Súlygyarapodás, fáradtság, hajhullás, székrekedés - egyebek mellett ezek a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünetei, de akár a meddőség hátterében is állhat ez az elváltozás - mondja a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanársegédje. Reismann Péter szerint a középkorú nők esetében fokozott kockázatról beszélhetünk, a 40 év feletti nők között akár minden huszadik érintett lehet.

A nőknél ötször-nyolcszor gyakrabban fordul elő a pajzsmirigy működési zavara a férfiakhoz képest, ennek hátterében genetikai, illetve hormonális okok állnak. A pajzsmirigy alulműködést többnyire egy krónikus gyulladás okozza, amelyet számtalan tényező - nagyobb stressz, szülés vagy vírusfertőzés is beindíthat. A gyulladás következményeként a normális pajzsmirigy állomány visszafordíthatatlanul károsodik és csökken a hormontermelés.

Mivel a pajzsmirigy által termelt hormonok az emberi szervezet szinte valamennyi anyagcsere-folyamatára hatással vannak, így annak alulműködése számtalan panaszt okozhat, ezek többsége ráadásul viszonylag általánosnak mondható. A funkciózavar mellett a pajzsmirigy méretének növekedésével nyaki duzzanat is kialakulhat, ez azonban nem jelenik meg minden alkalommal. A menstruációs ciklus felborulása, a fáradtság, a fázékonyság, a súlygyarapodás, a hajhullás, a magasabb koleszterinszint viszont már gyakori tünet.

A diagnózis felállításához labor-és ultrahangvizsgálatra van szükség - mondja Dr. Reismann Péter, hozzátéve, hogy igen súlyos alulműködés esetén ritkább tünetek, mint a tüdő-, a szív belhártyájának vizesedése, EKG-eltérések, lábszári ödéma, izomgyengeség, fátyolos hang is megjelenhet. A meddőség mögött is állhat nem megfelelő pajzsmirigyműködés. A szakember kiemelte, hogy mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés emeli a vérnyomást, az előbbi az erek falának merevebbé válásával, míg utóbbi a keringés felgyorsításával. A pajzsmirigy túlműködése emellett gyakran okoz ingerlékenységet, koncentrációs problémákat, alvászavart, nyugtalanságot, testsúlyvesztést, hasmenést, kézremegést is.

A krónikus gyulladás által kiváltott pajzsmirigy alulműködést nem lehet visszafordítani, azaz a hormontermelést nem lehet újraindítani, ám tartós hormonpótlással ismét teljes életet élhet a páciens. Így ha csak ez áll a panaszok hátterében, akkor a kellemetlen tünetek megszüntethetőek. Pajzsmirigy alulműködés veleszületett rendellenességként akár újszülötteknél is előfordulhat, ezt azonban ma már születést követően szűrik - hangsúlyozza az orvos.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem