2020. október 2. péntek Petra

Hivatalos: alkotmánysértő a kgfb bonus-malus rendelete

  • MTI
  • 2020. szeptember 16. szerda 13:01

Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete - állapítottam meg az Ombudsman.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke 2019 novemberében fordult az Alapvető Jogok Biztosához a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelet - közismert nevén bonus-malus rendelet - által lehetővé tett, és összegszerűségében felfelé elszabadult ún. károkozói pótdíjak miatt.

Az eljárás előzménye az volt, hogy egyre több autós panaszolta, hogy akár egy csekély összegű károkozást követően is hiába volt hosszú időn keresztül kármentes, illetve a biztosító helyett maga megtérítette a károsult kárát, a díja a korábbihoz képest a többszörösére ugrott.

Az Alapvető Jogok Biztosa a végső állásfoglalása előtt kikérte a Pénzügyminisztérium, az MNB elnöke és a MABISZ véleményét is. A 2020.09.15-én megszületett, a kezdeményezéssel gyakorlatilag teljes körűen egybevágó biztosi jelentés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelyre tekintettel az Alapvető Jogok Biztosa az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében felkérte a rendelet módosításának megfontolására a pénzügyminisztert, valamint a terület fokozott ellenőrzésére az MNB elnökét.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó