2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hatalmas egészségkert épül ebben a vidéki városban: ilyen még nem volt az országban


A kecskeméti kórház dolgozói egy terápiás egészségkertet álmodtak az épületkomplexum mellé, amit az idén elnyert Richter Anna Díjnak köszönhetően 2020-ban meg is valósíthatnak. A HelloVidék a projektgazdákkal beszélgetett az egyedülálló beruházásról.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház területén fekvő 3000 nm-es fűvel borított park jó ideje üresen ásítozik a jobb kihasználtság után, amire az intézmény gazdasági osztályvezető helyettese, Leskowsky Laura már többször felhívta a figyelmet. Viszont, lévén kórházról beszélünk, az éves költségvetést elsősorban direkt gyógyító tevékenységre fordítják, amibe eddig nem fért bele a sokmilliós végösszegre rúgó kertfelújítási projekt.

Éppen ezért mondhatni kapóra jött a kecskeméti intézmény számára a Richter Anna Díj pályázata, ahová olyan újszerű, megvalósítható terveket vártak, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyítás, gyógyszerészet vagy egészségügyi ismeretterjesztés területein kreatív, innovatív ötlettekkel emelik a színvonalat, miközben az ezekben a szférákban dolgozók mindennapjait is megkönnyítik. Az intézmény pályázott, és el is nyerte a támogatást.

Számtalan külföldi példa van erre, de nem találtunk arra vonatkozó információt, hogy Magyarországon ehhez hasonló egészségkert megvalósult volna. Hazánkban néhány helyen különböző alapítványok támogatásával vagy pályázatok elnyerésével olyan jellegű terápiás kertet már létrehoztak, ahol például pszichiátriai betegek gyógynövényeket vagy egyéb haszonnövényeket termelnek, ezeket gondozzák, és ennek a pozitív hozadékait élik meg. Ez a fajta egészségkert, amit mi álmodtunk meg, úgy tudjuk, hogy Magyarországon egyedülálló, és mi leszünk az elsők, akik ezt a típusú gyógyító kertet megvalósítjuk

- hívta fel a figyelmet Gyapjas Tünde szakpszichológus a projekt innovatív voltára.

A Richter Anna Díjjal elnyert 4 milliós forintos támogatás azonban csak a munkálatok beindításához elegendő összeget biztosítja, a teljes megvalósításhoz további támogatásra van szüksége a csapatnak, e téren viszont úgy tűnik, megkapják majd a szükséges segítséget. "Rendesen elszaladtak az elképzeléseink, de ha már egyszer megcsináljuk a keretet, azt szeretnénk a lehető legtökéletesebbre megalkotni. Ebben abszolút partner a főigazgató, aki egyben a kórházi alapítvány elnöke. Ettől az alapítványtól kaptunk már ígéretet arra vonatkozóan, hogy támogatni fognak a hiányzó összeg megszerzésében" - adott hangot a kórházi vezetőség segítő szándékának Nagyné Szigeti Dóra PR-menedzser. Ezen túlmenően Dr. Molnár Mária hozzátette, hogy több cég és betegeik is felajánlották, hogy pénzbeli, tárgyi adománnyal vagy akár kétkezi munkájukkal segítenék őket a kert megvalósításában.

További részletek a HelloVidék oldalán - KATT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk