12 °C Budapest

Hány éves vagy? Ezekre az ételekre van most a legnagyobb szükséged

2017. augusztus 12. 13:00

Az egészséges életmód és táplálkozás fontosságát már jó régóta ismerjük, de arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen életkorban, mely tápanyagokra van a legnagyobb szükségünk. Nézd meg, a te szervezetednek mire van most a legnagyobb szüksége.

Ahogy öregszünk, változnak a prioritások, a hobbink és az étkezési szokásaink is. Minden tápanyagnak van egy bizonyos funkciója a szervezetben, és a változások miatt minden életszakaszban más és más tápanyagokra van nagyobb szüksége a szervezetünknek. A változatos étkezésre persze egész életünkben érdemes hangsúlyt fektetni, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak lehessünk. Itt egy átfogó útmutató, amely elmagyarázza a szükséges kalóriákat és táplálékfajtákat az életkorokban

20-as évek

A 20-as évek az az időszak, amikor a legaktívabb az anyagcserénk. Arra kell odafigyelni, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, például teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, halat, tojást, hüvelyeseket. Lehetőleg kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mert később egészségügyi problémákat okozhat.

Ha az átlagnál aktívabb életet élsz, akkor nem csak több kalóriára van szükséged a mindennapokban, hanem B-vitaminra is, ami a kalóriákat energiává alakítja. A bőr rugalmasságának és szépségének fenntartásához fontos cinkben gazdag ételeket is fogyasztani. Ilyen például a tökmag, a szezámmag, a csicseriborsó, valamint hetente érdemes jó minőségű vörös húst is fogyasztani.

30-as évek

Itt az ideje felhagyni az egészségtelen szokásokkal, letenni a cigit, elfelejteni az éjszakai nagy evéseket (vagy legalább is ne minden este). Ez azoknál a férfiaknál és nőknél még fontosabb, akik gyermeket szeretnének. Az életmód ugyanis nem csak a női termékenységet, de a spermák egészségét is meghatározza.

A 30-as években gyakran több stressz éri az embert, mint a korábbi évtizedben. Fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint, mivel így könnyebben kezeli az ember a stresszt. A lassan felszívódó szénhidrát jó hatással van a szervezetedre, és minden étkezés során érdemes fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztani. A B-vitamin a 30-as években is fontos. Jönnek az első ráncok. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak "öregedésgátló" antioxidánsokkal, ezért is jó, ha ezekből minél többet és többfélét fogyasztunk.

40-es évek

Növekvő család, jelzáloghitel, karrier - a szakértők szerint ez az igazán stresszes érvtized. Ezen felül ráadásul a hormonális változások is indulnak, nőknél és férfiaknál egyaránt. Kimerülhet a magnéziumkészlet a változások és a stressz miatt, így létfontosságú minél több zöldleveles zöldséget fogyasztani, például spenótot, salátákat, de tabletta formájában is lehet segíteni a szervezet magnéziumszintjét. A magnézium létfontosságú a hormonok szabályozásában, az izmainknak is szükségük van rá, és a jó alváshoz is elengedhetetlen.

Az öregedés jelei felett már nem lehet szemet hunyni a 40-es években, a ráncokon felül ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ezért sok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagot érdemes bevinni a szervezetbe, a színes zöldségek és a kurkuma fogyasztása is javasolt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A májnak is szüksége van egy kis támogatásra, ezt sokan csak abból veszik észre, hogy ha egy baráti, vagy családi összejövetelen iszik egy kevés alkoholt, az sokkal jobban megviseli a szervezetét, mint a 20-as éveiben. A májat sötétzöld zöldségekkel, hagymával, fokhagymával lehet erősíteni, valamint a brokkolival és a káposztafélékkel.

50-es évek

Az ötvenes éveinkben a szívünk egészségére kell kiemelt hangsúlyt fektetni, ebben a korban ugyanis gyakran előfordulhatnak keringési problémák. A rendszeres testmozgás, és a magas rost- és antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen.

A látás is romolhat ebben az életszakaszban, ennek megakadályozása, vagy lassítása érdekében luteinben gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Ez egy sárga pigment, amely védi a látásunkat. Együnk spenótot, káposztát, brokkolit, sárga zöldségeket, valamint jó minőségű tojást, mivel annak a sárgájában is van lutein.
A sárga, narancssárga és zöld zöldségek fogyasztása a bőrre is jó hatással van.

60-as évek

A csontok erőssége a nők és a férfiak esetében is a 60-as éveikben romlik. A kalcium és a D-vitamin különösen fontos a csont szilárdságának megőrzésében. A tejtermékekben, a zöldségekben, diófélékben és olajos magvakban sok kalcium van, ezekből érdemes a korábbinál többet fogyasztani.
A rendszeres sport ebben az életszakaszban is nagyon fontos. A szem, a szív és az agy egészségének fenntartásához szükség van omega-3 és omega-6 zsírsavakra is. A tenger gyümölcsei dúskálnak ezekben a zsírsavakban.

A B12-vitamin hiány is könnyebb kialakulhat ebben a korban, pedig az egészséges idegekhez, az agyműködéshez és a vörösvérsejt képzéséhez szükségünk van B12-vitaminra. Az olajos halak és a vörös húsok a B12-vitamin legjobb természetes forrásai.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm