2017. október 18. szerda Lukács

Hány éves vagy? Ezekre az ételekre van most a legnagyobb szükséged

Az egészséges életmód és táplálkozás fontosságát már jó régóta ismerjük, de arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen életkorban, mely tápanyagokra van a legnagyobb szükségünk. Nézd meg, a te szervezetednek mire van most a legnagyobb szüksége.

Ahogy öregszünk, változnak a prioritások, a hobbink és az étkezési szokásaink is. Minden tápanyagnak van egy bizonyos funkciója a szervezetben, és a változások miatt minden életszakaszban más és más tápanyagokra van nagyobb szüksége a szervezetünknek. A változatos étkezésre persze egész életünkben érdemes hangsúlyt fektetni, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak lehessünk. Itt egy átfogó útmutató, amely elmagyarázza a szükséges kalóriákat és táplálékfajtákat az életkorokban

20-as évek

A 20-as évek az az időszak, amikor a legaktívabb az anyagcserénk. Arra kell odafigyelni, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, például teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, halat, tojást, hüvelyeseket. Lehetőleg kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mert később egészségügyi problémákat okozhat.

Ha az átlagnál aktívabb életet élsz, akkor nem csak több kalóriára van szükséged a mindennapokban, hanem B-vitaminra is, ami a kalóriákat energiává alakítja. A bőr rugalmasságának és szépségének fenntartásához fontos cinkben gazdag ételeket is fogyasztani. Ilyen például a tökmag, a szezámmag, a csicseriborsó, valamint hetente érdemes jó minőségű vörös húst is fogyasztani.

30-as évek

Itt az ideje felhagyni az egészségtelen szokásokkal, letenni a cigit, elfelejteni az éjszakai nagy evéseket (vagy legalább is ne minden este). Ez azoknál a férfiaknál és nőknél még fontosabb, akik gyermeket szeretnének. Az életmód ugyanis nem csak a női termékenységet, de a spermák egészségét is meghatározza.

A 30-as években gyakran több stressz éri az embert, mint a korábbi évtizedben. Fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint, mivel így könnyebben kezeli az ember a stresszt. A lassan felszívódó szénhidrát jó hatással van a szervezetedre, és minden étkezés során érdemes fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztani. A B-vitamin a 30-as években is fontos. Jönnek az első ráncok. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak "öregedésgátló" antioxidánsokkal, ezért is jó, ha ezekből minél többet és többfélét fogyasztunk.

40-es évek

Növekvő család, jelzáloghitel, karrier - a szakértők szerint ez az igazán stresszes érvtized. Ezen felül ráadásul a hormonális változások is indulnak, nőknél és férfiaknál egyaránt. Kimerülhet a magnéziumkészlet a változások és a stressz miatt, így létfontosságú minél több zöldleveles zöldséget fogyasztani, például spenótot, salátákat, de tabletta formájában is lehet segíteni a szervezet magnéziumszintjét. A magnézium létfontosságú a hormonok szabályozásában, az izmainknak is szükségük van rá, és a jó alváshoz is elengedhetetlen.

Az öregedés jelei felett már nem lehet szemet hunyni a 40-es években, a ráncokon felül ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ezért sok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagot érdemes bevinni a szervezetbe, a színes zöldségek és a kurkuma fogyasztása is javasolt.

A májnak is szüksége van egy kis támogatásra, ezt sokan csak abból veszik észre, hogy ha egy baráti, vagy családi összejövetelen iszik egy kevés alkoholt, az sokkal jobban megviseli a szervezetét, mint a 20-as éveiben. A májat sötétzöld zöldségekkel, hagymával, fokhagymával lehet erősíteni, valamint a brokkolival és a káposztafélékkel.

50-es évek

Az ötvenes éveinkben a szívünk egészségére kell kiemelt hangsúlyt fektetni, ebben a korban ugyanis gyakran előfordulhatnak keringési problémák. A rendszeres testmozgás, és a magas rost- és antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen.

A látás is romolhat ebben az életszakaszban, ennek megakadályozása, vagy lassítása érdekében luteinben gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Ez egy sárga pigment, amely védi a látásunkat. Együnk spenótot, káposztát, brokkolit, sárga zöldségeket, valamint jó minőségű tojást, mivel annak a sárgájában is van lutein.
A sárga, narancssárga és zöld zöldségek fogyasztása a bőrre is jó hatással van.

60-as évek

A csontok erőssége a nők és a férfiak esetében is a 60-as éveikben romlik. A kalcium és a D-vitamin különösen fontos a csont szilárdságának megőrzésében. A tejtermékekben, a zöldségekben, diófélékben és olajos magvakban sok kalcium van, ezekből érdemes a korábbinál többet fogyasztani.
A rendszeres sport ebben az életszakaszban is nagyon fontos. A szem, a szív és az agy egészségének fenntartásához szükség van omega-3 és omega-6 zsírsavakra is. A tenger gyümölcsei dúskálnak ezekben a zsírsavakban.

A B12-vitamin hiány is könnyebb kialakulhat ebben a korban, pedig az egészséges idegekhez, az agyműködéshez és a vörösvérsejt képzéséhez szükségünk van B12-vitaminra. Az olajos halak és a vörös húsok a B12-vitamin legjobb természetes forrásai.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Szuperintenzív nyelvtanfolyam? Mese habbal: a gatyád is rámegy a különórákra
Mutatjuk azt is, mennyivel kereshetsz többet, ha beszélsz még egy nyelvet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán...
 

Ne költs erre: készíts otthon fali szerszámtartót

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben - írta Bálint gazda. Tennivaló...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

10.12-10.18
Országos

Spar

10.12-10.18
Országos

Lidl

10.12-10.18
Országos

Auchan

10.12-10.18
Országos

Aldi

10.12-10.18
Országos

Tesco

10.12-10.18
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk