2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hamarosan kukába dobhatod a lakcímkártyát


Az új személyazonosító igazolvány, vagyis az e-kártya hamarosan kiváltja a lakcímkártyát is, jelenleg ezen dogloznak a Belügyminisztréiumban. Az év eleje óta félmillióan igényeltek új személyit, és minden második ember kérte az ujjlenyomat tárolását a kártyán - írja a Magyar Nemzet.

Az első e-kártyát január közelépn adták át, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatai szerint április végéig 38 százalékkal több ilyen igazolványt igényeltek az ügyfelek, mint tavaly ilyenkor, bár a népszerűséget az is magyarázhatja, hogy

az e-kártya igénylése a korábbiaktól eltérően ingyenes.

Még nincs pontos dátum, hogy mikortól váltja ki a z új személyi a lakcímkártyát.

Sok az egyben

Több okmány funkcióját is kiváltja az új személyi, például az adókártyáét és a taj-kártyáét is, ennek ellenére ezeket nem vonják ki a forgalomból. Gondolt okozott az év elején, hogy a kártya túl "okos" volt a legtöbb ügyintézéshez, nem volt kellő számú kártyaolvasó az adatok hozzáféréséhez. Mára minden okmányirodát és kormányablakot felszereltek a szükséges olvasóval, és vannak már ilyen eszközök a fekvőbeteg-ellátó intézményekben, de az adóhatóság és az egészségbiztosító is fejleszti a rendszerét. 

Nem kellett, mégis megadták 

Az első hetekben még a kérelmezők kétharmada tartotta fontosnak, hogy az ujjlenyomatát is rögzítsék a kártyán, de még most is csaknem minden második ember megadja az ujjlenyomatát. Ez továbbra sem kötelező eleme az e-kártyának, csak lehetőség.

A jogosítványt és a forgalmi engedélyt a jövőben sem helyettesíti az e-kártya, 

ezekből új típusú okmányok készülnek majd. A forgalmi például a jelenlegi papíralapú helyett szintén kártyaformátumot kaphat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.