Halálos kór szedi áldozatait Magyarországon: többezer férfi és nő hal bele

NapiCsárt2019. május 30. 14:04

Az Eurostat, dohányzás ellenes világnap alkalmából kiadott jelentéséből az a szomorú valóság rajzolódik elénk, miszerint Magyarországon okozza arányaiban a legtöbb elhalálozást a tüdőrák az EU-ban. A betegség ráadásul sokkal inkább érinti a férfiakat, mint a nőket hazánkban, 2016-ban 5 542 és 3 341-en haltak bele a gyilkos kórba.

Bár a dohányzás ellenes világnap május 31-én lesz, az Eurostat már a mai napon kiadta az ehhez kapcsolódó jelentését, melyben azt írják, hogy az EU-ban a dohányzás a legnagyobb elkerülhető egészségügyi kockázat. Ezt pedig a számok is alátámasztják, hiszen az EU 26 országában (ahol elérhetők 2016-os adatok) az összes haláleset mintegy negyede a rák miatt következett be. Ezen belül pedig 

21 százaléknyi volt a tüdőrák aránya.

Nálunk magyaroknál pedig még súlyosabb a helyzet. Sőt a legsúlyosabb az Európai Unióban. Hazánkban ugyanis az összes halálos rákos megbetegedés

27 százalékáért a tüdőrák volt felelős.

Azt is fontos persze megjegyezni, hogy tüdőrákot nem kizárólag csak a dohányzás okozhatja, de nyílván ez az egyik legjelentősebb kockázati tényező. 

Loading...

Ahogy az a statisztikákból látszik, a környező országok közül messze Magyarország produkálja a legrosszabb arányokat, a régiónkban második Horvátország is már 7 százalékkal elmarad tőlünk. Szlovákia pedig például már 10-el, ami az ő esetükben azt is jelenti, hogy az összes halálos rákeset közül náluk okozza az egyik legkevesebbet a tüdőrák. A listán legjobban egyébként Portugália szerepelt, náluk ugyanis az összes halálos rákeset csupán 15 százaléka volt tüdőrákos megbetegedés. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokkal több férfi, mint nő

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy 2016-ban Magyarországon összesen 8 883-an haltak meg tüdőrákban (légcső, hörgő, tüdő). Közülük 5 542 férfi volt, míg 3 341 nő. Az összes halálos megbetegedés 62 százalékában tehát a férfiak voltak érintettek, míg a nők csupán 38 százalékban. A különbség tehát számottevő, ez alapján kijelenthető, hogy a férfiak sokkal inkább veszélyeztetettek a tüdőrákot illetően mint a nők. 

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, dohányzás, rák, tüdőrák,