Gyorsétterem közelében laksz? Ezt jobb, ha tudod, veszélyre figyelmeztetnek

Pénzcentrum2019. augusztus 14. 16:20

Fogékonyabbak a szívbetegségekre azok, akik valamilyen gyorsétterem közelében élnek. A friss kutatás szerint bár ezek az éttermek igen népszerűek, de nem ismerjük a kockázatokat. Magyarországon is elég nagy probléma a szívbetegség: rengeteg embert érint a probléma.

Sokkal gyakoribbak az érrendszeri megbetegedések, és a szívrohamok azokon a területeken, amelyeken gyorsétteremláncok működtetnek egységet - derült ki egy több mint 3000 beteg bevonásával készült kutatásból. Az ausztrál tudósok egyesével felírták a páciensek lakcímét, és megvizsgálták, hány ilyen gyorsétterem van a szomszédságukban.

A kutatásból kiderült, hogy a gyorséttermek környezetében néggyel több ilyen eset jutott 1000 emberre, mint ahol nem üzemelnek ilyen láncok. Nem számít, hogy vidéken, vagy nagyvárosban él az ember: az eredmények azonosak voltak.

Az eredmények hangsúlyozzák az élelmiszer-környezet fontosságát, hiszen ez is komoly kockázatokat jelent

- jelenterttte ki a tanulmány szerzője, Tarunpreet Saluja. A tudósok már korábban is kimutatták egyébként, hogy amely területeken több az étterem, a vendéglő a környékbeli átlagnál, ott sokkal nagyobb az elhízás és a szívbetegségek kockázata - hívta fel a figyelmet a Daily Mail.

Saluja azt is elmondta: bár a gyorséttermek népszerűek, de kevesen ismerik azokat a kutatási eredményeket, amelyek a kockázatokat részletezik - a magas só- és zsírtartalom például.

A tudósok remélik, hogy eredményeik rávilágítanak: a szívbetegségek kockázatai nemcsak a személyes választáson, hanem a környezeten is alapulnak, amelyben élnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyik vezető halálok Magyarországon

Hazánkban is igencsak népszerűek a már említett gyorsétteremláncok: több száz étterem van Magyarországon, amelyek jókora profittal üzemelnek.

Emellett az is érdekes adat, hogy az egész Európában vezető haláloknak számító keringési megbetegedésekből fakadó halálesetek számában a hatodik helyen állunk az EU-ban, 737 ilyen haláleset jutott százezer emberre 2017-ben - derült ki korábban az Eurostat adataiból. Ebben a statisztikában is azok az országok kullognak a sor végén, akik csak 2004 után csatlakoztak az EU-hoz. Összehasonlításképpen Ausztriában közel fele annyian halnak meg keringési betegségekben - például agyvérzésben, szívrohamban -, mint Magyarországon.

A Semmelweis Egyetem tavaly azt közölte, hogy évente 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben Magyarországon.

Címkék:
biztosítás, kutatás, szívroham, gyorsétterem, szívbetegség, gyorséttermek,