Gyilkos kór támadja a nyugdíjas magyarokat: gyógyítható, de lépni kell

NapiCsárt2019. július 29. 14:02

Bár a vírusos májgyulladásban szenvedő betegek a fejlett világban 3-6 hónap alatt általában kigyógyulnak betegségükből, még így is vannak, akik belehalnak a kórba. Magyarországon ráadásul arányaiban jóval többen, mint az EU más országaiban. Olyannyira, hogy a hivatalos statisztikák szerint az uniós tagállamok közül nálunk a 4. legrosszabb az 1 millió lakosra jutó halálozási ráta.

2016-ban a bejelentett 5,1 millió EU-s halálesetből 6 600-at okozott vírusos májgyulladás, azaz hepatitis - derült ki az Eurostat friss jelentéséből, amelyet a Hepatitis Világnapja alkalmából adtak közzé. Mindez azt jelenti, hogy 1 millió lakosra átlagosan 13 halálesetet okozott vírusos májgyulladás. 2011-el összehasonlítva ez 16 százalékos csökkenés, akkor ugyanis az átlagos elhalálozási arány 15 volt egy millió főre vetítve.

Az áldozatok aránya a nemek tekintetében kiegyenlített volt 3 400 férfi és 3 200 nő halt meg a betegségben. Kor alapján kiegyenlítettségről azonban már szó sem volt, a halálesetek majdnem kétharmada ugyanis 65 év feletti embereknél következett be (4 300 ilyen életkorban lévő ember szerepel a statisztikákban). 

Ha megnézzük az országonkénti bontást, jól láthatjuk, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes tagállamok között. Az éllovas Olaszországban például 38 hepatitises halálesetet jutott egy millió lakosra, míg a második Lettországban 31, a harmadik helyen álló Ausztriában pedig 21. Sajnos Magyarország is az élen végzett ezen a listán, összesítésben a 4. legrosszabb arányszámmal.

Hazánkban ugyanis 18 vírusos májgyulladásos haláleset jutott a vizsgált időszakban 1 millió lakosra.

Ez pedig EU-s átlagnál is több öttel, de például a lista végén szereplő Finnország vagy Szlovénia adatihoz képest már 18-szor magasabb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Loading...

Az Eurostat adataiból az is kiderült, hogy Magyarországon a vizsgált évben összesen 177-en haltak meg vírusos hepatitis fertőzésben, illetve, hogy a nemek arányát tekintve abszolút hoztuk az EU-s átlagot, ugyanis 88 férfi elhalálozásra 89 nő jutott.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, eurostat, statisztika, hepatitis,