11 °C Budapest

Gigabírságra számíthat, aki így vezet: ezzel lehet megelőzni

2018. július 27. 12:16

Bár a jövő autói már nagy valószínűséggel nem is fogják engedni, hogy valaki ittasan a volán mögé üljön és vezessen, amíg eddig el nem jutunk szükség van arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás okán mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az utakon ne legyenek ittas sofőrök - hangzott el a Heineken és az Országos Rendőr-főkapitányság július 27-én tartott közös sajtóeseményén. A baleset megelőzés mellett mindez már csak azért is fontos, mert a hatályos magyar jogszabályok szerint, az a sofőr is brutális bírságokra számíthat, akinek alacsony a véralkohol szintje.

Magyarországon a közlekedésbiztonsági helyzet a 15-20 éveshez képest sokkal jobb állapotban van. Anno sokkal többen haltak meg közlekedési balesetben, és vettek részt ittasan a forgalomban. Ma viszont már ott tartunk, hogy az összes közúti balesetnek már csak 8,5 százalékát okozzák ittas sofőrök 

- mondta el a Heineken és az Országos Rendőr-főkapitányság közös sajtóesemény Óberling József r. ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, annak apropóján hogy a rendőrség és a vállalat közös megállapodást írt alá a magyar utak biztonságosabbá tételéről. A kezdeményezés létjogosultságát jelzi, hogy 2017-ben az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható személysérüléssel járó közlekedési balesetek közül 802 a személygépkocsi vezetők hibájából következett be. Az ittas állapotban okozott balesetek 2017-ben 40 halálos áldozatot követeltek. A legfrissebb adatok szerint ráadásul többen okoztak ittasan balesetet az idei év első felében (8,55%), mint tavaly ugyanekkor, amikor 8,13 százalék volt ez az arány. Az esetek 57 százalékáról a személygépkocsit alkoholos befolyásoltság alatt vezetők tehetnek (379 eset), őket követik 21 százalékkal az ittasan kerékpározók (137 eset). Az összes baleset 4 százalékáért pedig az ittas gyalogosok felelősek.

Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod

Az ittas vezetés amellett, hogy rendkívül balesetveszélyes, komoly anyagi kockázattal járhat egy balesetet nem okozó, szerény mennyiségű italt fogyasztó sofőr számára is. A jogaszvilag.hu gyűjtése szerint a következő büntetési tételekre lehet számítani:
  • ha a gépi meghajtású járművet vezető szervezetében 0,30 g/l véralkohol-, illetve 0,15 mg/l levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van - 30 000 forint
  • ha a gépi meghajtású járművet vezető szervezetében 0,30 g/l véralkohol-, illetve 0,15 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek - 100 000 Ft;
  • ha a nem gépi meghajtású járművet vezető vagy hajtó szervezetében 0,50 g/l véralkohol-, illetve 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek és a járművel nem főútvonalon közlekednek - 30 000 Ft;
  • ha főútvonalon közlekednek - 60 000 Ft.

A bírságokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a pénzbüntetés csak akkor érvényes, ha a véralkohol szint viszonylagosan alacsony, van ugyanis egy olyan határ, amin túllépbe már büntetőeljárást indítanak a vétkessel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm