2020. szeptember 18. péntek Diána

Gigabírságra számíthat, aki így vezet: ezzel lehet megelőzni


Bár a jövő autói már nagy valószínűséggel nem is fogják engedni, hogy valaki ittasan a volán mögé üljön és vezessen, amíg eddig el nem jutunk szükség van arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás okán mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az utakon ne legyenek ittas sofőrök - hangzott el a Heineken és az Országos Rendőr-főkapitányság július 27-én tartott közös sajtóeseményén. A baleset megelőzés mellett mindez már csak azért is fontos, mert a hatályos magyar jogszabályok szerint, az a sofőr is brutális bírságokra számíthat, akinek alacsony a véralkohol szintje.

Magyarországon a közlekedésbiztonsági helyzet a 15-20 éveshez képest sokkal jobb állapotban van. Anno sokkal többen haltak meg közlekedési balesetben, és vettek részt ittasan a forgalomban. Ma viszont már ott tartunk, hogy az összes közúti balesetnek már csak 8,5 százalékát okozzák ittas sofőrök 

- mondta el a Heineken és az Országos Rendőr-főkapitányság közös sajtóesemény Óberling József r. ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, annak apropóján hogy a rendőrség és a vállalat közös megállapodást írt alá a magyar utak biztonságosabbá tételéről. A kezdeményezés létjogosultságát jelzi, hogy 2017-ben az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható személysérüléssel járó közlekedési balesetek közül 802 a személygépkocsi vezetők hibájából következett be. Az ittas állapotban okozott balesetek 2017-ben 40 halálos áldozatot követeltek. A legfrissebb adatok szerint ráadásul többen okoztak ittasan balesetet az idei év első felében (8,55%), mint tavaly ugyanekkor, amikor 8,13 százalék volt ez az arány. Az esetek 57 százalékáról a személygépkocsit alkoholos befolyásoltság alatt vezetők tehetnek (379 eset), őket követik 21 százalékkal az ittasan kerékpározók (137 eset). Az összes baleset 4 százalékáért pedig az ittas gyalogosok felelősek.

Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod

Az ittas vezetés amellett, hogy rendkívül balesetveszélyes, komoly anyagi kockázattal járhat egy balesetet nem okozó, szerény mennyiségű italt fogyasztó sofőr számára is. A jogaszvilag.hu gyűjtése szerint a következő büntetési tételekre lehet számítani:
  • ha a gépi meghajtású járművet vezető szervezetében 0,30 g/l véralkohol-, illetve 0,15 mg/l levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van - 30 000 forint
  • ha a gépi meghajtású járművet vezető szervezetében 0,30 g/l véralkohol-, illetve 0,15 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek - 100 000 Ft;
  • ha a nem gépi meghajtású járművet vezető vagy hajtó szervezetében 0,50 g/l véralkohol-, illetve 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, amennyiben az nem minősül bűncselekménynek és a járművel nem főútvonalon közlekednek - 30 000 Ft;
  • ha főútvonalon közlekednek - 60 000 Ft.

A bírságokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a pénzbüntetés csak akkor érvényes, ha a véralkohol szint viszonylagosan alacsony, van ugyanis egy olyan határ, amin túllépbe már büntetőeljárást indítanak a vétkessel szemben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.