13 °C Budapest

Friss döntés: ezen is múlik, mennyi idő alatt jöhet COVID-vakcina Magyarországra

2020. november 12. 16:28

A kormány újabb, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli védelmi intézkedésről döntött. A magyar emberek egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát  -  az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg. Megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd. Ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyar emberek számára.  Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina. Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában.

Fontos, hogy bármely ország is áll elő ígéretesnek tűnő oltóanyaggal, annak Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe. Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésére és az engedélyezésre vonatkozóan.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem