11 °C Budapest

Fotókon a pusztítás: így tarolta le az országot a tegnapi vihar

2020. augusztus 5. 10:31

Egymást érték a délnyugat felől érkező zivatarok a keddi nap folyamán. Az ország déli felében több szupercella is kialakult. A viharok útját felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérték. Többfelé az egyhavi csapadékmennyiséget is meghaladta a felhőszakadásokból származó csapadékösszeg, a heves zivatarok pedig nagy területen okoztak károkat, letört ágak, villámárvíz, közlekedési fennakadások maradtak utánuk. Mutatjuk képeken, videókon is.

A nyugatról benyomuló hullámzó frontrendszer éppen hazánk felett találkozott a meleg, nedves szállítószalaggal, így a labilitásnak és a nagy mennyiségű nedvességnek köszönhetően heves viharok alakulhattak ki az országban - írja összefoglalójában az Időkép. A déli és középső tájakon lehetett a leghevesebb eseményekre számítani: nem maradt el a jégeső, felhőszakadás, villámárvíz. A zivatarok északkeleti irányba mozogtak. Komlót már délután 4-kor elérte a jégeső:

A szélvihar Balatonbogláron is tombolt:

Az ország legnagyobb részében az esti órákban csapott le a vihar, amely egyes helyeken éjszaka folytatódott. A ma reggeli órákban még északkeleten és esetleg a Dél-Alföldön, napközben inkább délnyugati, déli tájainkon számíthatunk zivatartevékenységre az OMSZ előrejelzése alapján.

Heves zivataroknak már igen kicsi az esélye.

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 mm között rövid idő alatt), de átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat. Az intenzív záporokat kiemelten a Dunántúl déli részein tartósabb eső válthatja, ott területi átlagban (az éjszakai csapadékkal együtt) több tíz mm eső is összegyűlhet. Kora délutánig az északi szelet a Nyugat-Dunántúlon 60-65 km/h-s lökések kísérhetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem