7 °C Budapest

Fontos változás jön a rendelőkben: többezer magyar párt érint

2017. szeptember 6. 12:06

Magyar találmány forradalmasíthatja a lombikbébi programot: az új tesztnek köszönhetően nagyban növelhetik a sikeres teherbeesés esélyeit. Ezzel milliókat is spórolhatnak a terméketlen párok.

Világszerte minden hatodik pár küzd terméketlenséggel, tehát elég elterjedt egészségügyi és egyben társadalmi probléma. Jövőre lesz 40 éves a világ első lombikbébije, az eltelt évtizedek alatt már rutinbeavatkozássá vált az eljárás. Európában évente 700 ezer, és világszerte 2,5 millió beavatkozást végeznek. A technológia hatásfoka viszont nem sokat javult az elmúlt negyven évben, ami azt jelenti, hogy a beültetéseknek csak a 25-30 százaléka lesz sikeres, tehát nagyjából minden negyedik. Ennek következtében 3-4 beavatkozásra és akár két évre is szükség lehet a teherbeeséshez.

Ennek az egyik oka, hogy az embrió állapotát ugyan nagyon alaposan vizsgálják, de a méhnyálkahártya, az endrometrium állapotát nem vizsgálják eléggé. Valójában nagyon kevés információt tudnak szerezni róla, hogy milyen környezetbe is ültetik be az embriót. Egy magyar kutató-orvos, Dr. Bálint Bálint kifejlesztett egy tesztet, a Prelife tesztet, ami a méhnyálkahártya állapotát méri.

Pontosan azt mutatja meg, hogy alkalmas-e a méhnyálkahártya az embrió befogadására, mivel ez az időablak csak egy-másfél nap, ekkor tud beágyazódni az embrió. A teszt úgy működik, hogy beazonosították azokat a géneket, amelyek ezalatt a másfél nap alatt vannak jelen, ezt mutatja ki a teszt. Ennek a kiértékeléséhez pedig nem szükségesek különleges műszerek, minden klinikán és diagnosztikai központban elérhetők ehhez a feltételek.

A Prelife létező versenytársai szövetmintából határozzák meg, ehhez a teszthez viszont elég egy átmosás és a leszakadó sejtekből mutatja ki az eredményt. Ez azért nagy előrelépés, mert még abban a ciklusban beültethető az embrió, mivel a mintavétel nem okoz vérzést, nem biopszia. Nem csak azt tudja megmondani a teszt, hogy éppen fennáll-e jelenleg az a másfél napos időablak, hanem azt is, hogy ez előtt, alatt, vagy után van már a méhnyálkahártya, így halaszthatják a beültetést a sikeresség érdekében.

A teszt árát még pontosan nem határozták meg, a Pénzcentrum kérdésére azt mondták, hogy a jelenleg piacon elérhető versenytársnál, ami 1000 euró (jelenlegi árfolyamon 306 ezer forint) olcsóbb lesz.

Egyelőre még nem egyeztettek arról, hogy támogatja-e majd a tesztet a társadalombiztosítás, vélhetően az egészségpénztári finanszírozás ennél hamarabb lesz elérhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nemzetközi cég állt mellé

A délelőtti sajtóeseményen írta alá a Prelife-ot fejlesztő startup és a nemzetközi Lifecodexx molekuláris diagnosztikai cég az együttműködést. Ennek köszönhetően vélhetően 2018-tól több lépcsőben ugyan, de bevezetik több nemzetközi piacra is.

Év végéig próbálják elérni azt a példányszámot, amivel aztán piacra tudnak majd lépni a fejlesztéssel. Nemzetközi partnerhálózatot is építenek, hogy a világ minden táján elérhető legyen. A későbbiekben sok, kicsi összekapcsolható tesztet szeretnének majd létrehozni, amik mind a lombikbébi program sikerességét és hatékonyságát támogatja majd. Hogy maga a teherbeesés minél egyszerűbben bekövetkezhessen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem