14 °C Budapest

Fontos változás jön a rendelőkben: többezer magyar párt érint

2017. szeptember 6. 12:06

Magyar találmány forradalmasíthatja a lombikbébi programot: az új tesztnek köszönhetően nagyban növelhetik a sikeres teherbeesés esélyeit. Ezzel milliókat is spórolhatnak a terméketlen párok.

Világszerte minden hatodik pár küzd terméketlenséggel, tehát elég elterjedt egészségügyi és egyben társadalmi probléma. Jövőre lesz 40 éves a világ első lombikbébije, az eltelt évtizedek alatt már rutinbeavatkozássá vált az eljárás. Európában évente 700 ezer, és világszerte 2,5 millió beavatkozást végeznek. A technológia hatásfoka viszont nem sokat javult az elmúlt negyven évben, ami azt jelenti, hogy a beültetéseknek csak a 25-30 százaléka lesz sikeres, tehát nagyjából minden negyedik. Ennek következtében 3-4 beavatkozásra és akár két évre is szükség lehet a teherbeeséshez.

Ennek az egyik oka, hogy az embrió állapotát ugyan nagyon alaposan vizsgálják, de a méhnyálkahártya, az endrometrium állapotát nem vizsgálják eléggé. Valójában nagyon kevés információt tudnak szerezni róla, hogy milyen környezetbe is ültetik be az embriót. Egy magyar kutató-orvos, Dr. Bálint Bálint kifejlesztett egy tesztet, a Prelife tesztet, ami a méhnyálkahártya állapotát méri.

Pontosan azt mutatja meg, hogy alkalmas-e a méhnyálkahártya az embrió befogadására, mivel ez az időablak csak egy-másfél nap, ekkor tud beágyazódni az embrió. A teszt úgy működik, hogy beazonosították azokat a géneket, amelyek ezalatt a másfél nap alatt vannak jelen, ezt mutatja ki a teszt. Ennek a kiértékeléséhez pedig nem szükségesek különleges műszerek, minden klinikán és diagnosztikai központban elérhetők ehhez a feltételek.

A Prelife létező versenytársai szövetmintából határozzák meg, ehhez a teszthez viszont elég egy átmosás és a leszakadó sejtekből mutatja ki az eredményt. Ez azért nagy előrelépés, mert még abban a ciklusban beültethető az embrió, mivel a mintavétel nem okoz vérzést, nem biopszia. Nem csak azt tudja megmondani a teszt, hogy éppen fennáll-e jelenleg az a másfél napos időablak, hanem azt is, hogy ez előtt, alatt, vagy után van már a méhnyálkahártya, így halaszthatják a beültetést a sikeresség érdekében.

A teszt árát még pontosan nem határozták meg, a Pénzcentrum kérdésére azt mondták, hogy a jelenleg piacon elérhető versenytársnál, ami 1000 euró (jelenlegi árfolyamon 306 ezer forint) olcsóbb lesz.

Egyelőre még nem egyeztettek arról, hogy támogatja-e majd a tesztet a társadalombiztosítás, vélhetően az egészségpénztári finanszírozás ennél hamarabb lesz elérhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemzetközi cég állt mellé

A délelőtti sajtóeseményen írta alá a Prelife-ot fejlesztő startup és a nemzetközi Lifecodexx molekuláris diagnosztikai cég az együttműködést. Ennek köszönhetően vélhetően 2018-tól több lépcsőben ugyan, de bevezetik több nemzetközi piacra is.

Év végéig próbálják elérni azt a példányszámot, amivel aztán piacra tudnak majd lépni a fejlesztéssel. Nemzetközi partnerhálózatot is építenek, hogy a világ minden táján elérhető legyen. A későbbiekben sok, kicsi összekapcsolható tesztet szeretnének majd létrehozni, amik mind a lombikbébi program sikerességét és hatékonyságát támogatja majd. Hogy maga a teherbeesés minél egyszerűbben bekövetkezhessen.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem