4 °C Budapest

Fontos megjegyezni: ez az egyetlen biztos módszer a kullancs terjesztette Lyme-kór ellen

2020. augusztus 11. 16:32

A Lyme-kór Európában és az Egyesült Államokban egyike a leggyorsabban terjedő fertőző betegségeknek, az éghajlatváltozás miatt ugyanis a betegséget hordozó kullancsok a legkülönbözőbb földrajzi területeken is megtalálhatók. Magyarországon 2014 és 2018 között több, mint duplájára emelkedett a bejelentett Lyme-kór megbetegedések száma. A Lyme-kór mentes Magyarországot társadalmi érzékenyítő kampány két éve azért indult el, hogy a lehető legszélesebb körben nyújtson szakszerű információt a kullancsok okozta egyik leggyakoribb betegségről. Az idei évtől kezdve a kampány fő támogatója a Lyme-kór mentes Magyarországot Alapítvány.

A Lyme-kór nem válogat: ugyanúgy veszélyt jelent a gyermekekre, a felnőttekre és az idősekre egyaránt. Védőoltás pedig nincs ellene, így a megelőzésre, a védekezésre kell helyezni a hangsúlyt. Az Egyesült Királyságban tavaly diagnosztizálták a legtöbb Lyme-kóros megbetegedést, Nyugat-Európában pedig az éves esetszám már meghaladja a 250 ezret, és ez a szakértők szerint csak a töredéke a valós számoknak. Bár ma már Európa-szerte elterjedtek a Lyme-kórral fertőzött kullancsok, még mindig Közép-Európa, így Magyarország is, valamint Dél-Skandinávia és a Balti-tenger környéke a legfertőzöttebb területek.

A Lyme-kórt csak tudatos, hatékony védekezéssel lehet megelőzni, melynek alapja, hogy megismerjük a betegséget és az azt terjesztő parazitát, a kullancsot is. A Lyme-kór mentes Magyarországot kezdeményezés célja a minél szélesebb körű tájékoztatás, ezért a társadalmi érzékenyítő kampányt ezentúl alapítványi keretek között folytatják. Az alapítvány fő célkitűzése felhívni a figyelmet a kullancsok okozta megbetegedések veszélyeire és a preventív megoldásokra, amelyekkel elkerülhető a kullancscsípés, a Lyme-megbetegedés forrása.

Korábban a védekezésben a leginkább bevált módszer egyértelműen a vegyszeres készítmények alkalmazása volt; közéjük tartoznak az aeroszolok mellett a tabletták és kisállatok esetében a nyakörvek és az úgynevezett spot-on termékek is. Emellett a természetes illóolajok is megjelentek kullancsriasztóként, noha ezek hatékonysága nem olyan magas. Az utóbbi idők egyik legkiemelkedőbb innovációja az ultrahangos kullancsriasztók kifejlesztése, melyek természetesen, vegyszermentesen, közel 94 %-os hatékonysággal veszik fel a harcot a paraziták ellen akár egész évben.

Jelenleg nincs száz százalékos védettséget nyújtó módszer a kullancsok ellen, így mindenképpen szükség van a különböző készülékek, készítmények kombinálására. Érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb vegyszert használjuk a védekezés során, hiszen ezek a készítmények nagy mennyiségben akár károsak is lehetnek az érzékenyebb szervezet számára

- emeli ki Kiss Dániel, a Lyme-kór mentes Magyarországot Alapítvány elnöke. A betegséggel kapcsolatban még most is számos tévhit lát napvilágot, így rendkívül fontos, hogy ne csak a Lyme-kórt, hanem az azt okozó baktériumok terjesztőit, a kullancsokat is ismerjük. A hordozóknak köszönhetően - legyen az ember, vad-, vagy kisállat - a kullancsok dinamikusan változtatják helyüket: leggyakrabban parkokban, kertekben, játszótereken és erdőkben fordulnak elő, így nemcsak a természetben, hanem lakókörnyezetünkben is nagy figyelmet kell fordítani a paraziták elleni védekezésre.

A Lyme-kór leggyakoribb előfordulási helyei azok az országok, ahol az éves középhőmérséklet 10-17 °C között mozog, így Magyarország is kiemelten érintett a betegség tekintetében. A hazai kullancsok körülbelül 10 %-a hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, amit a csípés utáni 12-36 órában ad át az ember számára. A betegség száma Magyarországon a nyári hónapokban éri el a maximumot, ugyanakkor még kora ősszel is lehet számítani Lyme-kór kialakulására a kullancscsípés következtében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lyme-kór alapvetően nem halálos kimenetelű megbetegedés, ugyanakkor kezelése a szervezet számára rendkívül megterhelő lehet. A kór az esetek nagy részében jóindulatú, sokszor magától gyógyul, ugyanakkor előfordulhat, hogy a betegség progresszív lefolyású - ilyenkor a beteg sorsa jórészt az első ellátó orvoson múlik. A Lyme-kór korai diagnosztizálás esetén heteken át tartó, nagy dózisú antibiotikum-kúrával kezelhető; késői észrevétel esetén intravénás eljárásra lehet szükség. A betegségből való felgyógyulás során nem alakul ki védettség: a Lyme-kórt bármikor újra elkaphatjuk, ráadásul a fertőzött emberek 10 százalékánál központi idegrendszeri rendellenesség is kialakulhat.

A kezelés nagyságrendekkel jobban megviselheti a szervezetet, ezért elsődleges célként tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a parazita ne férkőzhessen a közelünkbe! A védekezés során fordítsunk figyelmet a megfelelő öltözékre is. A Lyme-kór baktériumával fertőzött kullancs körülbelül egy-másfél nap alatt adja át a fertőzést az embernek, így rendszeres ellenőrzéssel és a kullancs korai, szakszerű eltávolításával nagyban csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

Ne rettegjünk, élvezzük a természetet, de legyünk vele tisztában, hogy mivel állunk szemben! A különböző védekezési lehetőségek kombinálásával és testfelületünk rendszeres ellenőrzésével tehetjük a legtöbbet a Lyme-kór ellen

- hangsúlyozza Kiss Dániel az alapítvány elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm