2021. január 21. csütörtök Ágnes

Figyelmeztet a szegedi virológus: ez indíthatja be a járvány következő hullámát


Tavasszal bombaként robbant a hír, újabb járvány fenyegeti az emberiséget. A több tünetében az influenzát eszünkbe juttató vírus azonban veszélyesebb egy szezonális megbetegedésnél. Amíg az influenzás betegek kevesebb, mint 1%-a igényel kórházi ellátást, addig ez a SARS-CoV-2 esetében 15% is lehet Dr. Kemenes Gábor és Prof. Dr. Jakab Ferenc szeptemberi mta.hu-nak adott összefoglalója szerint.

A kór cseppfertőzéssel terjed, és bár kezdetben lehet, hogy csak felső légúti problémákat okoz, idővel a tüdőt is megtámadhatja, ezért nem szabad félvállról venni. Az érzékeny téma kapcsán a HelloVidék kérdéseit a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet tanszékvezetője, virológus és molekuláris biológus Dr. Boldogkői Zsolt válaszolta meg.

Az bizonyos, hogy minden korlátozó intézkedés gátolja a vírus terjedését, a kérdés csupán az, melyik intézkedés nagyon hatékony, melyik nem annyira. Minden intézkedéssel kapcsolatban lehet ellentmondásokat találni, de attól függ, hogyan nézzük a dolgokat. A határforgalom bármilyen logikával történő csökkentése fékezi a járványt

- mondta el a szakértő, akivel a teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked