2020. október 21. szerda Orsolya

Figyelj oda! Már megint rajtad spórolnak a bankok

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. szeptember 30. hétfő 10:46

Több magyar bank is fontos levelet küldött ügyfeleinek az elmúlt napokban. A levelekben újabb költségcsökkentést/megtakarítást jelentettek be: megszüntetik a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosításokat.


Az elmúlt hónapok bankokat sújtó különadóinak hatására újabb költségcsökkentést eszközölnek a pénzintézetek. Az sms-díjak növelése, a kártyadíj, vagy a számlavezetési díj emelése után a bankok a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításokon spórolnak - értesült a Pénzcentrum.hu.

Információink szerint több hazai nagybank még idén ősszel megszünteti a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítás díjmentességét: van olyan pénzintézet, amely csak egyes kártyáknál vonja meg ezt az extra-szolgáltatást, de akad olyan bank is, amely gyakorlatilag az összes bankkártyánál alkalmazza ezt a lépést.

Lapunk információi szerint a bankok csak a kártyához kapcsolódó biztosítás díjmentességét szüntetik meg,érdemes tehát átnézni a kondíciós listákat, hogy megtudjuk, mennyibe is kerül majd ez az extra szolgáltatás (általánosságban elmondható, hogy évente 2000-5000 forint körüli összeggel kell számolni), és eldönteni, hogy kérjük-e a jövőben, vagy sem. Az úgynevezett prémium bankkártyával rendelkező ügyfeleknek nem kell aggódniuk: általánosságban elmondható, hogy nekik megmarad az ingyenes utasbiztosítás.

A változás elsősorban azokat érinti, akik eddig nem kötöttek utasbiztosítást külföldi útjaikhoz, mondván, elegendő számukra a bankkártyához járó biztosítás. Nekik minden bizonnyal megéri befizetni az éves díjat.

Mire elég a bankkártyához kapcsolódó biztosítás, kinek éri meg?

A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók általában - automatikusan vagy választható módon - ajánlják fel az utasbiztosítást, az utazók többsége nincsen tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt számára ez a szolgáltatás. A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb utazáshoz is megfelelőek lehetnek.


Milyen esetekben lehet elég a bankkártyához tartozó biztosítás?

- Például akkor, ha egyedül utazunk, vagy olyannal, akinek szintén van ilyen biztosítása.
- Rövid hétvégi kiruccanásoknál, leginkább ha a repülőn nincs feladott poggyász.
- Ha kiváltottuk az Európai Unióban érvényes biztosítási kártyát, és meggyőződtünk róla, hogy azt a célországban elfogadják.
- Ha szomszédos/közeli országba utazunk.
- Ha nem tervezzük az utazás alatt fokozott balesetveszéllyel járó (extrém) sportok űzését.

Mit kérdezzünk meg a bankunktól?


Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is.

A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.

Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt - laptopot, kamerát, okos telefont - is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, és e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó