2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Feltűntek az új koronavírus vámszedői: durván le fog csapni rájuk a magyar hatóság


Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés. Ma reggel 7-8 óra között 300 ezer szájmaszkot adott át a büntetés-végrehajtás a Hungaropharmához, továbbá Schanda Tamás miniszterhelyettes bejelentette, hogy fokozottan felfognak lépni azok ellen, akik az új koronavíruson akarnak nyerészkedni.

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés

- jelentette be Láng-Bognár Kinga, rendőr őrnagy a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője, aki ezen felül elmondta azt is, hogy ma reggel 7-8 óra között 300 ezer szájmaszkot adott át a büntetés-végrehajtás a Hungaropharmához.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján Schanda Tamás miniszterhelyettes arról számolt be, megértik, hogy megnőtt a kereslet a tartós élelmiszerek miatt, mert sokant tartanak attól, hogy nem lehet majd hozzájutni a termékekhez. De

még a szakértők szerint sem indokolt a termékek felhalmozása. Nincs ok pánikra, nincs ok a felesleges vásárlásra. Magyarorzságon egyelőre nem regisztráltak egyetlen fertőzést sem, és ha diagnosztizálnak is beteget, nem biztos, hogy lesz járvány

- mondta el a miniszterhelyettes, aki kitért arra is, hogy a magyarországi boltok ellátása folyamatos, és a kereskedelmi láncok megfelelő mennyiségű áruval, készlettel rendelkeznek. Schande Tamás arról is beszélt, hogy bár érzékelik a boltláncok érzékelik a megnövekedett kereslet, de ezek lokás jellegűek. Sőt a boltok a húsvéti készültség miatt, amúgy is jól állnak jelen pillanatban a készleteikkel, sőt ha valami el is fogyna, biztos elérhető lesz helyettesítő termék.

Semmi nem indokolja tehát a soron kívül bevásárlást, és a hatalmas felhalmozást otthonra

- emelte ki a minizsterhelyettes. Schanda Tamás elmondta azt is, hogy az ITM szakértői szigorú ellenőrzéseket fognak tartani például kézfertőtlenítő fronton, továbbá ki fognak vizsgálni minden olyan kereskedelmi esetet, ahol a "koronavírus vámszedőit" vélik megtalálni, azaz azokat az egyéneket, akik magán a víruson és az által keltett pánikon akarnak nyerészkedni. 

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk