20 °C Budapest

Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

2017. április 1. 07:02

Ugyan az esküvők nagy részét nyáron tartják, azonban már tavasszal is egyre többen házasodnak. A magyar szertartások elengedhetetlen része a jegygyűrű átadása, amire a házasulók százezreket is elkölthetnek. Utánajártunk, hogyan biztosíthatjuk be ezeket az értékes ékszereket.

Itt a tavasz, és ezzel együtt hamarosan indul az esküvőszezon is. A mennyasszonyok valószínűleg már megkapták az eljegyzési gyűrűjüket és sokan lehet, hogy már a jegygyűrűt is kiválasztották. A házassághoz kapcsolódó gyűrűk viszont nem olcsók (van, aki eleve hitelből veszi őket), így felmerül a kérdés, hogyan lehet őket biztosítani, mi történik, ha ellopják vagy elveszítjük őket.

Mire köthetünk biztosítást?

Megkérdeztük a témáról a magyar biztosítókat, de a kapott válaszok alapján önálló, kifejezetten a jegygyűrűre/eljegyzési gyűrűre szóló biztosítást egyik szolgáltató sem kínál. A lakásbiztosítás mellé azonban a legtöbben kínálnak ékszerbiztosítást, aminek részeként mindkét gyűrű típust biztosíthatjuk.

A biztosítás formája viszont eltér az egyes szolgáltatóknál:

  • Az Aegonnál az értéktárgyak közé tartozhatnak a gyűrűk, ezen felül a nemesfémek, ékszerek, gyűjtemények (pl: érme), képzőművészetin alkotások, szőrmék, nagy értékű szőnyegek, antik tárgyak és 100 ezer forint feletti értékű órák tartoznak ide.
  • A Groupamánál az értékőrző vagyonok közé sorolhatók a gyűrűk, persze ebbe a kategóriába is többféle tárgy tartozhat.
  • Az Uniqánál az alapvető ingóságok között biztosítják a gyűrűket is, erre az általános ingóságbiztosítás fedezete terjed ki.
  • Az Unionnál ha ékszereket is szeretnénk biztosítani, akkor külön megjelölt biztosítási összeggel tehetjük ezt meg a lakásbiztosításunk keretein belül.
  • Önállóan az Allianznál sem köthetünk biztosítást a jegygyűrűre, a lakásbiztosításon belül az értékőrző ingóságok közé sorolva védhetjük be a gyűrűinket.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az eljegyzési gyűrű eredeti szerepe az volt, hogy amennyiben a vőlegény faképnél hagyná a menyasszonyt, az eljegyzési gyűrűt egyfajta kárpótlásként megtarthassa a leány. Emiatt régebben a havi jövedelemhez képest határozták meg, hogy mekkora értékűnek kell lennie a gyűrűnek, általában a vőlegény 3 vagy 6 havi jövedelmének értékét kellett a gyűrűre fordítania.

A modern idők nyomán viszont már a nők is vállalhatnak munkát, így az eljegyzési gyűrű értékének sem kell feltétlenül ennyire nagynak lennie (gyors kutatásunk alapján egyébként a jegygyűrűk általánosan 100-150 ezer forintba kerülnek manapság). Emiatt egységesen 100 ezer forintos értékű gyűrűre kértünk kalkulációt a biztosítóktól.

Erre a kérdésünkre viszont csak két biztosítótól kaptunk választ:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Az Unionnál évente 472 forintba kerül egy 100 ezer forint értékű gyűrű biztosítása, a fedezet a betöréses lopásokra terjed ki.
  • Az Aegonnál területfüggően évente 290 és 430 forint közötti díjat kell fizetnünk havonta egy ekkora értékű gyűrű biztosítási díjaként. Ezért az összegért viszont nemcsak a betöréses lopásra nyújtanak fedezetet, hanem teljeskörű védelmet kaphatunk.

Mire figyeljünk az ingóságok biztosításakor?

Az ingóságok biztosításakor (különösen az ékszereknél) érdemes lefotózni azokat, és megőrizni a számlát. Így, ha kár ér bennünket, akkor ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy tényleg volt ilyen értéktárgyunk. Kisebb értékű ingóságoknál a biztosító nem feltétlenül kér számlát/képet a biztosított tárgyakról, de ha van egy-egy értékes vagy számunkra fontos darab, akkor azt mindenképp érdemes lefotóznunk és a számláját megőriznünk.

Lényeges, hogy az ingatlanhoz hasonlóan itt is kerüljük el az alulbiztosítást. Ha ugyanis kiderül, hogy sokkal több érték volt a lakásban, mint amire fedezetet kértünk, akkor alulbiztosítás lép fel és a szolgáltató a keletkezet kárunknak csak egy részét fizetni majd ki.

Új ékszer vásárlásakor érdemes felülvizsgálni a biztosítási fedezet értékét, ugyanis enélkül könnyen alulbiztosítottságba futhatunk bele.

A nagyobb értékű tárgyaknál egyébként a biztosítók speciális értéktárolót (széf) írhatnak elő, ebben az esetben csak a (lezárt) széfben tárolt ékszerekre nyújtanak fedezetet. Emellett a lakás védelmi szintjét is meghatározhatja a biztosító, az erre vonatkozó pontos követelményeket a szerződésben találjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem