13 °C Budapest

Félelmetes igazság: ennyire tudatlan a magyar felnőttek egy része

2019. május 19. 14:03

Az idei középszintű matematika érettségi egyik szöveges feladatának megoldása akár a felnőtt lakosság egy részének is nehézséget okozna - legalábbis erre következtethetünk az OTP Bank Öngondoskodási Indexéből. A legutóbbi felmérésben megkérdezett felnőttek öt, fejben is könnyen elvégezhető pénzügyi számítás közül átlagosan 3,6-ot tudtak megoldani. Ám nem csak a számok, a példában szereplő egyszerű megtakarítási forma definiálása is kifogott volna a többségen.

Az idei középszintű matematika érettségi a szokásosnál nagyobb visszhangot kapott, és a tantermeken túl is hallani lehetett róla. Átlagon felülinek tartott nehézsége miatt több tízezren követelik a felvételi ponthatárok csökkentését. Az OTP Bank Öngondoskodási Indexe szerint a magyar lakosság jelentős része az érettségi ominózus feladatainál egyszerűbb matematikai műveletekkel sem boldogul olyan könnyen: a legutóbbi felmérésben megkérdezettek öt egyszerű, fejben is elvégezhető pénzügyi számítás közül átlagosan 3,6-ot tudtak elvégezni helyes eredményre jutva.

Mutatunk egy példát a "nehezebb" kérdések közül: "Ha valaki kölcsönad 50 ezer Ft-ot a barátjának, és a barát egy év múlva 55 ezer Ft-ot fizet neki vissza, akkor hány százalékos kamatot kapott a kölcsönadó?" 

A helyes válasz (10 százalék). A helyes eredmény megválaszolása minden negyedik válaszadónak problémát okozott a 2018-as Öngondoskodási Index felmérésben.

Összehasonlításként, az idei érettségi feladatsor egyik szöveges feladata, amely szintén egy pénzügyi példával tette próbára a középiskolásokat: "Péter elhatározza, hogy összegyűjt 3,5 millió Ft-ot egy használt elektromos autó vásárlására, mégpedig úgy, hogy havonta egyre több pénzt tesz félre a takarékszámláján. Az első hónapban 50 000 Ft-ot tesz félre, majd minden hónapban 1000 Ft-tal többet, mint az azt megelőző hónapban (A számlán gyűjtött összeg kamatozásával Péter nem számol.)"* A kérdés az volt, hogy ily módon négy év alatt sikerülhet-e elérnie Péternek a kitűzött megtakarítási célját. A megoldó kulcs sikert jósolt Péternek, ehhez a megoldáshoz a diákoknak a számtani sorozatokkal kapcsolatos tudásukat kellett előhívniuk. 

Vajon sikerrel jártak volna a feladattal a már érettségizett felnőtteknek?

Bár az eredmények évről évre javuló tendenciát mutatnak, az Öngondoskodási Index részét képező, komplex Pénzügyi Írástudás mutató* szerint ennek kicsi a valószínűsége. A lakosság pénzügyi ismereteit több szempontból vizsgáló kérdéssor maximálisan elérhető 100 pontjából a válaszadók átlaga tavaly 53 volt, ami azt jelenti, hogy a magyarok pénzügyi tudása maximum egy "erős közepesnek" mondható.

Nemcsak matematikai, pénzügyi edukációra is szükség van

Egy átlagos magyar felnőttnek nem csak a számtani sorozatokkal gyűlne meg a baja az említett feladat kapcsán. Az abban szereplő takarékszámla fogalmát, az Öngondoskodási Index válaszadóinak mindössze 11 százaléka "ismeri jól", 46 százalékuk "hallott már róla, de csak annyit tud, hogy létezik ilyen". 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az Öngondoskodási Index eredményeit nézzük, akkor nem meglepő, hogy a hazai lakosság nem rendelkezik kiemelkedő pénzügyi tudással. A kutatásunkban megkérdezettek 72 százaléka saját bevallása szerint az iskolában nem kapott semmilyen pénzügyi edukációt 

- mondta el a Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. "Az OTP Bank törekszik arra, hogy pénzügyileg edukálja a lakosságot már fiatal kortól, ezért örömmel láttuk, hogy életszerű, megtakarítással kapcsolatos példák az érettségiben is helyet kaphatnak, így helyezve a gyakorlatba a matematika tankönyvek feladatait. Az alapvető kalkulációs képességek mellett a pénzügyi ismeretek, alapfogalmak elsajátítása azért kiemelten fontos, hogy az emberek hiteles és pontos információk, ne pedig tévhitek birtokában dönthessenek pénzügyeikről" - tette hozzá.

De mit tegyen Péter? 

Az érettségi feladatban szereplő Péter problémája, hamarosan aktuális lehet a középiskolás éveiket éppen befejezni készülő diákok számára. Az Öngondoskodási Index szerint ugyanis az autóvásárlás a népszerűbb megtakarítási célok közé tartozik, különösen a fiatalabb korosztály körében. 

A megoldó kulcsot kiegészítendő az OTP Bank szakértői a következő megtakarítási megoldást javasolnák Péternek: Péter alapvetően akkor jár jobban, ha kamatozó megtakarítási formát választ, azaz a feladattal ellentétben a félretett összeg kamatozását is figyelembe veszi. Például, évi 3%-os kamat mellett elég lett volna csak 46 ezer forinttal elkezdenie a takarékoskodást, ahhoz, hogy a negyedik év végére elérje a kívánt 3,5 millió forintot (ha terveinek megfelelően minden hónapban 1000 forinttal növeli a félretett összeget). Ha csak otthon, a párnacihában gyűjti a pénzét, ami nem kamatozik, akkor már induláskor 4 ezer forintot veszít (mivel 50.000 Ft-tal kell elkezdenie takarékoskodást). Péter példája jól mutatja, hogy előrelátó tervezéssel, rendszeres, akár kisösszegű megtakarítással elérhetőek a kitűzött célok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem