2019. április 26. péntek Ervin

Ezzel te is veszélyesen túladagolhatod a gyereked: kórházi kezelés lehet a vége


Többen veszélyesen túladagolták babáikat D-vitaminnal, mert félreértették az adagolási útmutatót egy készítményen. Az OGYÉI figyelmeztet: az egy csepp tényleg egy cseppet jelent, máskülönben kórházi kezelés is szükségessé válhat.

A javasoltnál veszélyesen nagyobb adag D-vitamint adtak rendszeresen több csecsemőnek is szüleik - derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felhívásából. A szülők ugyanis félreértették a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott, pumpás cseppentővel ellátott Eurovit D-vitamin cseppek leírását, és gyerekeiknek születésüktől kezdve túladagolták a készítményt.

Az adagolási útmutató egyértelműen 1 cseppben maximalizálta a napi adagot, 3 éves korig, a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl,

de a szülők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot adtak gyerekeiknek napi rendszerességgel.

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a vitamintúladagolástól több csecsemő is kórházba került - írja az OGYÉI. A D-vitamin túladagolása súlyos egészségügyi következményekkel jár, tünetei a rosszullét, hányás, rossz étvágy, hasfájás, székrekedés vagy éppenséggel hasmenés, gyakori vizelési inger. Mivel megnöveli a vérben a kalciumszintet, vesekövesedést, veseleállást okozhat, miközben a csontokból kivonja a kalciumot, gyengítve azokat.

A terméket piacra dobó TEVA Gyógyszergyár a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és helyette egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Az OGYÉI szerint ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők jelenleg is túladagolják gyermeküket a korábban megvásárolt termékkel.

Az OGYÉI felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsák be az utasításokat, különös tekintettel arra, hogy csecsemők és kisgyerekek esetében fokozottan veszélyes túlzásba esni. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

A D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért fontos az alkalmazása. Adagolását mindig a gyerekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemőknek vagy három év alatti kisgyerekeknek - hangsúlyozza az OGYÉI.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk