2019. március 20. szerda Klaudia

Ezt kevesen tudják a kanalas orvosságokról: komoly bajt okozhatnak a túlbuzgó szülők


A szülők akár a tudtukon kívül is megmérgezhetik a gyereküket a kanalas orvosságokkal - derült ki egy kutatásból. Sokan nem is tudják, milyen veszélyekkel jár, ha túl sok gyógyszert vesz be a beteg gyermek, ezért nagyobb eséllyel is teszik ki a csemetét a káros hatásoknak.

Amikor a gyerek beteg, minden szülő a lehető legjobbat akarja neki: mindent megteszünk, hogy hamar meggyógyuljon. Ha a szetetet és a törődés nem segít, általában a gyerekorvoshoz fordulunk, hogy segítsen kikezelni mondjuk egy megfázást, vagy influenzát. A doki pedig rendszerint valamilyen gyógyszert ír fel a gyereknek - jellemzően kanalas orvosságot, ezt egyszerűbben veszi be a poronty -, ami ugyan valóban segítséget jelenthet, de sok szülő a tudtán kívül is túladagolhatja ezekkel a gyermekést - derült ki egy kutatásból. A bajt nehéz észrevenni, mivel a túltolt orvosság is hasonló tüneteket produkálhat, mint a megfázás, influenza: itt is általában kimerültség, fáradtság jelentkezik.

Pedig azt hinnénk, könnyen ki lehet adagolni a megfelelő mennyiséget, de most egy kutatásból kiderült, hogy ez jóval bonyolultabb: sokan nem is tudják, milyen mennyiséget adnak be a gyereküknek. Ez különösen veszélyes az acetaminofen, paracetamol tartalmú készítményeknél, amelyek túladagolásakor hányás, hasi fájdalom, hasmenés is jelentkezhet. Ezért ezek adagolásáról érdemes pontosan megkérdezni a háziorvost.

Ugyanakkor nem árt meggyőződni arról, hogy megfelelően mérjük ki az adagot: bár sok gyógyszerhez adnak kanalat, mérőedényt pont erre a célra, vannak szülők akik szimplán otthoni poharat használnak - ők könnyen túladagolhatják a gyerekeiket.

A szülők negyede nem tud a veszélyről

A brit Consumer Healthcare Products Association Oktatási Alapítvány egyik felméréséből kiderült, hogy 4 szülőből egy nem gondolta volna, hogy a kanalas orvosság túladagolásának komoly következményei lehetnek. Ötből egy szülő pedig kijelentette: teljesen oké az otthoni kanálba, pohárva kimérni ezeket a gyógyszereket annak ellenére is, hogy nem lehet pontosan a szükséges adagot kiporciózni velük. Kiderült, sokan úgy adagolják túl a gyereket, hogy két különböző fajtájú, de azonos hatóanyagtartalmú gyógyszertis beadnak neki. Ha bizonytalanok vagyunk a gyógyszerek keverhetőségéről, inkább kérdezzük meg a háziorvost, mielőtt bajt okoznánk.

A szakértők azt javasolják, hogy mielőtt bármit is beadnánk a gyereknek, olvassuk el a betegtájékoztatót. Ebben általában leírják, hogyan is kell helyesen adagolni az orvosságot. Köptetősziupok helyett pedig az orvosok inkább természetes anyagokat ajánlanak köhögés ellen, például egy kanál méz  is ugyanolyan jól elnyomja a köhögést.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS