8 °C Budapest

Ezt kell enned, ha szeretnéd elkerülni a legdurvább betegségeket

2016. június 2. 14:10

A legújabb kutatások szerint azok, akik sok rostot esznek hosszú és egészséges életre számíthatnak. Ugyanis a rostban gazdag étrend segíthet megelőzni több súlyos betegségnek a kialakulását. Vajon hazánkban elég rostot eszünk?

A megfelelő mennyiségű rost, vagyis a kenyér, a gabonafélék és a gyümölcsök fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthet - írja a Daily Mail a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva.

A kutatásban különböző szénhidrátok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálták. A tanulmány elkészítéshez 1600 embert figyeltek meg. A kutatók többféle szénhidrátot is vizsgáltak, ezek alapján pedig arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik több rostot ettek, azoknak 80 százalékkal nagyobb az esélyük egy hosszú és egészséges életre.

A magyarázat pedig egyszerű, ugyanis azoknak az embereknek, akiknek rostban gazdag az étrendjük, azoknál sokkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki az olyan betegségek, mint a: magas vérnyomás, cukorbetegség, a depresszió, a szívbetegség, a rák, vagy épp a stroke.

Vajon elég rostot eszünk?

Hazánkban az óvodások és az alsó tagozatosok élelmi rost fogyasztásának vizsgálatából kiderült, hogy a gyerekek étrendje nem tartalmaz elég rostot - világít rá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és Nestlének korábbi közös kutatása.

A felmérésben 800 szülőt és gondviselőt kérdeztek meg a gyerekek étkezési és mozgási szokásairól. Az eredmények pedig azt mutatták meg, hogy a 4-6 éves óvodások és a 7-10 éves alsó tagozatosok is mindössze a szakemberek által ajánlott napi szükséglet 15 százalékát fogyasztják el reggelire élelmi rostból. Ez pedig a teljes napi étkezést figyelembe véve kevésnek számít az egészséges étrend tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem