Ezt jobb, ha tudod a háziorvosi rendelőkről: az egészséged múlhat rajta

Pénzcentrum2019. augusztus 15. 11:00

Hamarosan rengeteg hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a felsőoktatási intézményekben, így rengetegen váltanak lakóhelyet is. Rendszerint problémát okoz, hogy míg valaki életvitelszerűen másik településen él, állandó lakcíme még az előző lakhelyére van bejelentve. Pedig ilyen esetben érdemes a tényleges lakóhelyhez közeli háziorvoshoz átjelentkezni, ehhez pedig nem kell megvárni, míg megbetegszünk.

A Pénzcentrum a háziorvos váltás folyamatáról az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, dr. Selmeczi Kamillt kérdeztük. Rendszerint aki lakóhelyet váltott, akár bejelentette az állandó lakcím változást, akár nem, csak akkor szembesül azzal, hogy a korábbi lakóhelyén - gyakran messze lévő településen - van bejelentkezve háziorvoshoz, amikor már megbetegedett. Sokan azzal sincsenek tisztában, válthatnak-e háziorvost, és ha igen, mi ennek a módja. Ennek jártunk utána.

Elméletileg minden páciens szabadon választhat háziorvost, ez nem függ attól, hogy az adott településen van-e az állandó vagy ideiglenes lakhelye:

A háziorvoslás alapja a személyes bizalmon alapuló és szabad orvosválasztás. Bármelyik háziorvos és praxisa választható, természetesen az ésszerű határokon (távolság, közlekedés stb.) belül. Nem kötelező, de célszerű a település (település rész) ellátását biztosító háziorvos választása

- mondta dr. Selmeczi Kamill. Azt is elmondta lapunknak, hogy a legújabb jogszabály szerint évente egy alkalommal van lehetőség háziorvos (praxis) váltására. A páciensnek új választott háziorvosánál kell jelentkeznie, és megadni az addigi orvosa nevét és székhelyét. Ezután a választott új háziorvos igazolást állít ki a páciensnek a praxisba történő felvételről. A törzskarton kikérő nyomtatványon meg kell adni a beteg adatai, és aláírásával el kell látnia, melyet az új orvos továbbít a korábbinak.

Adatvédelmi okokból a betegdokumentáció sem a beteggel sem elektronikus úton nem küldhető.

Azt is megkérdeztük a Szövetség elnökétől, hogy kötelessége-e az új háziorvosnak átvenni a pácienst, vagy mondhatja - például túlterheltségre hivatkozva - hogy nem fogadja. Dr. Selmeczi Kamill ezzel kapcsolatban elmondta: a praxisba bejelentkező beteget nem lehet elutasítani, semmilyen indokkal. 

Előfordulhat nagy létszámú praxisok esetén, hogy a bejelentkezés előtt - ellátási biztonságra tekintettel - a választott háziorvos másik területi ellátót javasol, de ha beteg lakóhelyén ragaszkodik a praxishoz, akkor fogadni kell bejelentkezését.

Nem csak a lakóhelyváltás lehet az oka az orvosváltásnak: amennyiben valaki házi gyermekorvoshoz járt, azonban időközben elérte a nagykorúság korhatárát, be kell jelentkeznie felnőtt háziorvoshoz. Vannak azonban úgynevezett vegyes praxisok - főként kisebb településeken -, ahol a gyermekorvosi és felnőtt háziorvosi feladatokat is ugyanaz az orvos látja el. Érdemes rákérdezni a háziorvosunknál, ha nem vagyunk tisztában vele, hogy vegyes praxishoz vagyunk-e bejelentve. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A házi gyermekorvosi praxis ugyanis csak 19. betöltött évig köteles ellátni a korosztályt, ez után át kell jelentkeznie a páciensnek.

Az is előfordulhat, hogy a háziorvosunk nyugdíjba vonul, vagy más okból elhagyja azt a körzetet. Ilyenkor a praxis átadásával együtt a betegek is átvételre kerülnek, a teljes dokumentációval - szigorú adatvédelmi és jogszabályi keretek között.

A praxisba bejelentkezett betegek ebben az esetben is élhetnek a szabad orvosválasztás lehetőségével, amennyiben másik praxisban kívánják ellátásukat biztosítani, átjelentkezhetnek választott praxisukba.

- mondta el a Szövetség elnöke, és ismertette, hogy amennyiben a páciens nem jelentkezik át máshoz, az új körzeti háziorvos folytatja automatikusan az ellátását a területi ellátási kötelezettség keretében, amely a körzetben élő, állandó lakhellyel rendelkező páciensek kötelező ellátását jelenti.

Címkék:
biztosítás, egészség, orvos, egészségügy, háziorvos, ügyintézés, beteg, páciens, orvosváltás,