2021. január 25. hétfő Pál

Ezt etetik a kórházak egy magyar, és ezt egy osztrák nagybeteggel + képek


Milyen ételt lehet kihozni 500 forintból? Sok magyar kórházban még ennél is kevesebb jut egy beteg napi fejadagjára. Míg itthon 2 szelet kenyér és egy macisajt a vacsora, addig a szomszédos Ausztriában számos felvágott és zöldség is van menüben. Elképesztő különbségek találni a magyar és a külföldi kórházi kosztok között. Mutatjuk a megdöbbentő képeket.


A legpocsékabb dolgok kerülnek pont abba a közegbe, ahol a legjobbat kellene adni - definiálta a magyar kórházi kosztok nagy problémáját Csíki Sándor, gasztronómiai szakíró lapunknak adott interjújában.

A legbotrányosabb véleményem szerint inkább az, hogy olyan hulladékmargarinok, hulladékfelvágottak kerülnek a kórházakban a betegek elé, amelyekkel mi nem is találkozunk a boltokban

- fogalmazott a szakember.

Ennek oka pedig többek között az anyagiakban keresendő. Napi 500 forintból kell megoldani a fejadagokat, és ebből még a nyereséget is kellene termelni.

Asztalon a közétkeztetés

A mai napon megjelent sajtóhírek szerint azonban van remény a javulásra. Ugyanis egy új törvénytervezet alapján átalakítanánk a finanszírozást, szigorú pontrendszert és központilag meghatározott minőség-ellenőrzést vezetnének be. Vagyis például csak olyan cégek végezhetnének közétkeztetési tevékenységet, amelyek vállalják, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő konyhák és ebédlők kialakítására, a dolgozók felkészültségére, a táplálkozás-egészségügyi előírások betartására, az agrárpolitikai szempontok érvényesítésére, valamint arra is, hogy a felszolgált ételek gusztusosak és finomak legyenek.

Van még hova fejlődnünk

Azt, hogy bőven van még hova fejlődni a magyar kórházi étkeztetésen, jól mutatja az is, hogy mekkora különbségek vannak az itthoni és a külföldi kórházi ellátások között. A Facebook külön erre specializálódott csoportjában már rengetegen osztották meg a tapasztalataikat a kórházi koszttal kapcsolatban. Mutatjuk a megdöbbentő fotókat.

Svájc

Ausztria

Németország

 

Új-Zéland

És itt van néhány magyar példa...

SopronPécs

Szekszárd

Budapest

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked