15 °C Budapest

Ezt a szabályt sok autós nem tudja, pedig mindenkit érint

Pénzcentrum
2015. augusztus 10. 05:50

Ha balesetet okozunk az autónkkal, a kár bejelentése a biztosító felé az első teendők között szerepel általában. Mit tegyünk akkor, ha kisebb kárt okoztunk? Még így is megéri bejelenteni a káreseményt a biztosítónak, vagy inkább fizessük ki "zsebből" a másik autóst?

Korábban a kötelező gépjármű felelősség biztosítások (kgfb) díjai az egységes, úgynevezett bonus-malus rendszer alapján egységesen változhattak, viszont mára a biztosítók különböző kedvezményeket alkalmazhatnak. A Pénzcentrum mutatja, mi a teendő akkor, ha minél olcsóbban akarjuk megúszni a károkozást a mostani rendszerben.

Így kerülhetjük el a visszasorolást

A károkozásnál a biztosító nem tesz különbséget aszerint, hogy mekkora értékű volt az okozott kár. Van azonban egy módja, hogy megússzuk a visszasorolást:

ha fél éven belül kifizetjük a kárt, akkor megőrizhetjük a besorolásunkat és nem veszítjük el a bónusz fokozatunkat.


Természetesen mindenképpen érdemes utánaszámolni, hogy az éves díj kedvezménye megéri-e nekünk azt, hogy a kifizessük az okozott kárt. Ha viszont nem fizetjük ki az okozott kár(okat), akkor a következő évtől már magasabb biztosítási díjat kell majd fizetnünk.

Biztosítónként eltérhet a kedvezmény mértéke

A bonus fokozatok a megváltozása után a kedvezmény mértéke eltérhet az átlagos 5 százaléktól fokozatonként, viszont a maximum kedvezmény mértéke egységesen 50 százalék maradt a kötelező biztosításoknál

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke. Az első kötelező biztosítás megkötésekor ugyanis A00 kategóriából indulunk, majd évente egy fokozatot léphetünk felfele, ha nem okozunk balesetet.

Kár esetén viszont visszasorolják a károkozó autóst, ami a balesetek számától függ:

  • Egy éven belül egy kár esetén két fokozattal
  • Egy éven belül két kár esetén négy fokozattal
  • Egy éven belül három kár esetén hat fokozattal sorolják vissza,
  • Míg négy vagy több kár esetén viszont rögtön a legrosszabb, M04 (malus 04) kategóriába kerülünk.

A 10 bonus kategória 50 százalékos biztosítási díjkedvezménye ugyan egységes, de a biztosítók eltérnek abban, hogy milyen lépésközökkel jutnak el addig. Ez azt jelenti, hogy nem 5 százalékonként vannak kategóriák lépései, hanem 7-8 százalékos plusz kedvezmények is elképzelhetőek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire figyeljünk, amikor autót váltunk?

Nem mindegy, hogyan váltunk autót, mivel ha két évig nincs a nevünkön kgfb, akkor a besorolásunk megszűnik. Ez azt jelenti, ha nem a mi személyünkhöz köthető a biztosítás, mert nem vagyunk a gépjármű üzemben tartói, akkor a két év leteltével újra A00 kategóriába sorolnak minket. Ez persze jól jöhet, ha malus besorolásban vagyunk, viszont kellemetlen, ha jó bonus kategóriában voltunk előtte.

Gyakran feltett kérdés és az ügyfelek sokszor nem értik, hogy miért van ez így, de egy második autó vásárlásakor annak biztosítása nulláról (A00) indul

- monda Cselovszki Zsolt. A kgfb-ket két kategóriába sorolhatjuk ugyanis:

  • Személyhez kötődő
  • Autóhoz kötődő

A magyar szabályozás a személyhez kötődő biztosításnak sorolja be a kgfb-t, így amikor az autónkat eladjuk, akkor az új tulajdonos nem kapja meg az általunk "összegyűjtött" jó besorolást (persze a rosszat sem), viszont a mi új autónk megkapja azt, feltéve, ha nem futunk ki a fent ismertetett két éves határidőből.

Magyarországon elég megbízható a bonus-malus rendszer, ugyanakkor előfordul, hogy hiába volt valaki B10-es besorolású éveken keresztül, egy balesettel ugyanúgy két kategóriával sorolják hátrébb, mint azt, aki csak egy évig volt B10-es kategóriás sofőr. A környező országokban viszont más rendszerű a bonus-malus besorolás, Németországban például 40 kategóriára osztják szét a sofőröket.


A második autó azért indul nulláról, mert értelemszerűen egyszerre nem vezethetünk két gépjárművet. Ez alól kivételt jelenthetnek az oldtimer autók, ezekre speciális biztosítási szabályok vonatkoznak, ha a gépjármű nincs napi felhasználásban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem