6 °C Budapest

Ezeket az autókat lopják leginkább Magyarországon: itt a lista

2016. január 6. 17:00

Bár az idei évben kevesebb autót loptak el Magyarországon, azért még van ok az aggodalomra. Vajon melyek a legkedveltebb típusok a tolvajok körében, és hogyan lehet védekezni az autólopások ellen?

Csökkent a gépjárműlopások száma a tavalyi évben. Míg 2014-ben 1024, addig 2015-ben csak 520 bejelentés érkezett lopott gépjárművekről, azaz közel felére csökkent a bejelentett autólopások száma - derül ki az autovadasz.eu szakmai portál elemzéséből.

A portál a csökkenést részben a rendőrség új módszereivel magyarázza, ugyanis a rajtaütések miatt sokan börtönbe kerültek, illetve sok bűnöző másik bűnipari ágazatban próbálkozik inkább. A lopott autók toplistáján 2015-ben is az első helyen állt a Volkswagen és a Toyota, ezeket követte a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

A tolvajok körében a Suzuki Swift az egyik legnépszerűbb típus, ami legfőképp a feketén javíttató tulajdonosoknak köszönhető. Hasonló okból jelent meg egy új autó is a listán, a Toyota Prius. A szakportál szerint mind a Suzuki Swift, mind a Toyota Prius megbízható, kis szervizigényű autó, amelyeknek főként a karosszériaelemei, légzsákjai, lámpái és a hajtáslánc erősen igénybe vett elemei iránt nagy a kereslet a feketepiacon. Továbbra is a fővárosból viszik el a legtöbb kocsit, innen érkezik az autólopási bejelentések közel 90 százaléka.

Hogyan védekezhetünk a lopások ellen?

Nincs ellophatatlan autó, de az egyes védelmi rendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát. Mivel a tolvajoknak minden másodperc számít, így egy jól felszerelt autónál kétszer is meggondolják, vállalják-e a lebukás kockázatát.

Érdemes minél több védelmi rendszert betelepíteni az autóba, a gyárilag beszerelt rendszereken felül utólag beszerelt riasztórendszerekkel megnehezíthetjük a tolvajok dolgát

- mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A riasztórendszereken túl vannak természetesen egyéb lehetőségek is. Ilyen például a kormányzár, a váltózár, vagy a kerékőr. Ezek már a látványukkal is elriasztják a rablókat, akik mindig a legegyszerűbben és leggyorsabban elköthető autókat keresik. De érdemes lehet akár egyedi megoldásokat is alkalmazni, amelyek eltérnek az üzletekben kapható alternatíváktól.

Ilyen például egy titkos kapcsoló, amelynek segítségével csak az tudja beindítani az autót, aki tudja, hol keresse. Sőt, ma már léteznek speciális UV festékek is, amelyekkel bármilyen egyedi azonosító a karosszériára festhető. Ez egyrészt megnehezíti a későbbi eladást, másrészt segítséget jelent a hatóságoknak az azonosításban. A fenti módszerek ráadásul nem is feltétlenül drágák, legtöbbször párezer, vagy pár tízezer forintból kivitelezhetőek egy külön erre a célra szakosodott műhelyben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm