2020. július 4. szombat Ulrik

Ezek a magyar betegek a világjárvány nagy áldozatai: elmaradt kezelések, vizsgálatok


Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy sokkal többen kezdték el használni a telemedicinát a koronavírus-járvány hozadékaként és hosszú távon is hasznosnak bizonyult az e-recept gyakorlati alkalmazása. Ezzel szemben azonban a ritka betegséggel élő emberek szinte mindegyike a saját bőrén érezte, hogy a járvány miatt elmaradtak kezelések, vizsgálatok - írja a Magyar Nemzet.

Tíz ritka betegséggel élő ember közül kilenc tapasztalta a betegségével kapcsolatos ellátás megszakadását - derült ki az Európai ritka barométer felmérésből. A ritka betegséggel élő magyarok szerint leginkább a rehabilitációs kezelések maradtak el, a válaszadók közel kétharmada (63 százalék) jelezte, hogy ez teljesen megszűnt. A különféle diagnosztikai vizsgálatok - például vérvizsgálat, orvosi képalkotás, kardiológiai és pulmonológiai vizsgálatok - teljes elmaradását pedig közel minden második válaszadó (43 százalék) jelezte. Mindkét esetben csak a magyar megkérdezettek kevesebb mint húsz százaléka mondta azt, hogy nem találkozott sem a tervezett egészségügyi beavatkozás elmaradásával, sem az elhalasztásával - írja a lap.

Ezzel szemben a járványnak volt pozitív hozadéka is a kutatás szerint, a ritka betegséggel élők fokozottan kezdték használni a telemedicinát. A felmérést kitöltők 90 százaléka jelezte, hogy hosszú távon is hasznos volt ez a tapasztalat. Az e-receptek felírása a gyógyászati segédeszközök területén szintén előnyösnek bizonyult. A válaszadók kétharmadának (65 százalékának) írtak e-receptet a járvány során - közülük minden negyedik betegnek most először -, és a válaszadók mindegyike hasznosnak jelölte ezt a lehetőséget - adta hírül a lap. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk