21 °C Budapest

Ez fájni fog a családoknak: újabb költség, amit csak a gyerekeseknek kell kifizetni

2017. szeptember 5. 05:45

Alig kezdődött el az iskola, máris irathatod be a gyerekedet a különböző különórákra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy miért érdemes a gyereksportra is áldozni, és havonta mennyibe kerülhetnek a legnépszerűbb sportok.

Egy nemrég megjelent banki kutatás szerint 30 ezer forintba kerül a családoknak az iskolakezdés, a KSH ennek az összegnek a kétharmadát mutatta ki. Arról kevesebb szó esett viszont mostanában, hogy milyen költségekkel néznek szembe a szülők évközben, ha azt szeretnék, hogy a gyerekük sportoljon.

A legfontosabb, hogy a gyerek azt a mintát lássa otthon, hogy a család aktív életmódot folytat, a szülők és a testvérek is kirándulnak, kocognak, sportolnak. Ettől ő is motivált lesz, nem a TV előtti tespedést fogja természetesnek tartani, hanem azt, ha ő is kimegy a természetbe illetve mozog

- mondta el a Pénzcentrumnak Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a Sportorvosi Központ munkatársa. Az orvos szerint az otthonról hozott szemléletmód jóval fontosabb, mint, hogy egy gyerek konkrétan milyen sportot választ, vagy a szülő milyen sport felé tereli.

A fiatalkori sport ráadásul nemcsak a mozgásszervi fejlődés szempontjából előnyös, többek között fejleszti a koncentrációs képességet, segíti a viselkedési zavarban szenvedőket, sőt, egyes esetekben meg is előzheti az ilyen problémák kialakulását.

A doktornő azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint serdülőkorban dől el, hogy valaki elég komolyan veszi-e az által űzött sportot ahhoz, hogy továbbra is versenyszinten űzze. Ekkor kezdenek ugyanis a fiatalok érdeklődni a másik nem iránt, és akik a versenysportnál maradnak, azoknak ez napi 4-5 órás megterhelést jelenthet, sokkal kevesebbet lehet mellette bulizni és inni, a cigarettáról pedig értelemszerűen le kell mondani. Ez a vízválasztó időszak fiúknál kicsit hamarabb köszönt be, a lányokra pedig leginkább az első komolyabb kapcsolatuk kialakulásakor jellemző.

Mégis mit válasszunk?

A szakember a Sportorvosi Központban betöltött praxisában legtöbbször labdarúgókkal illetve vizes sportolókkal találkozik.

Több mint 200 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon, ez óriási szám, gyerekek közül is a legtöbben ezt a sportot választják. A focin túl népszerűek még a vízi sportok, úgymint az úszás, a kajak-kenu és a vízilabda

- osztotta meg tapasztalatait Matusovits Andrea. Elmondása szerint nem kap elegendő hangsúlyt itthon az evezés, pedig az olimpiai sportágak közül nemzetközi szinten ez a harmadik legnépszerűbb, az atlétika és az úszás után. Az evezés egyébként nemcsak azért jó választás, mert jellemzően jó levegőn űzik, és a teljes testet átmozgatja hanem azért is, mert a legtöbb sporthoz viszonyítva kevésbé számít sérülésveszélyesnek.

A mindennapos testnevelésórával kapcsolatban a doktornő megjegyezte, hogy az egyértelműen jó hatással van a gyerekek mozgás iránti hozzáállására és eredményességére. Mindemellett az emelt sportóraszám feltételei nincsenek még mindenhol megteremtve, ezért az ebben rejlő lehetőségek teljes kiaknázása további időt vesz majd igénybe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez mennyibe kerül?

Szétnéztünk a fenti sportok között, hogy azok mennyiért elérhetőek Budapesten, de egyesületenként jelentősen eltérő árakat tapasztaltunk. Úszásoktatás esetében az egyik legnagyobb úszóiskola 12-13 ezer forintért árul 10 alkalmas bérleteket, és ez meg is felelhet körülbelül a gyerek havi edzésköltségének.

Vízilabdaedzéssel kapcsolatban érdeklődtünk több klubnál is, ez sem számít olcsó mulatságnak, alkalmanként 2500 forintot is elérhet az edzések ára, mely így havonta akár 25-30 ezer forint költséget is jelenthet.

A fentieknél valamivel jobban járunk, ha a gyerek kajakozni, kenuzni vagy evezni szeretne, ebben az esetben elegendő a havi 10 ezer forint körüli tagsági díjat kifizetni, és ennek fejében részt vehet az előre kiírt edzéseken. A legnépszerűbb sportnak számító focival kapcsolatosan pedig észrevehető a jelentős igény és hátszél: jellemző, hogy néhány ezer forintos tagdíjat kell csak a szülőknek fizetni. 

A tagsági, illetve edzési költségeken túl, minden sport esetében figyelembe kell venni a felszerelés illetve a különböző versenyek nevezési költségét is, melyek mértéke jelentősen eltér a különböző sportok tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem