14 °C Budapest

Ez lehet a budapesti lazítás menetrendje: fokozatosan éledhet újra a főváros

2020. május 16. 15:10

Budapesten két hét késéssel érkeznek azok a szabályok, amelyeket vidéken bevezettek - jelentette be Orbán Viktor. Ezen logika mentén hétfőtől nagyjából annyira lazulhat az élet a fővárosban, mint vidéken az első enyhítésekkel. Mutatjuk, mi volt az akkori rendeletben, amit vélhetően a fővárosra is átemelnek.

Budapesten is lazulnak a szabályok, eltörlik a kijárási korlátozást - jelentette be szombaton Orbán Viktor. A kormányfő ismertette, a főváros az újranyitás tekintetében két hét késéssel fogja követni a vidéket. A logika alapján tehát hétfőtől már olyan intézkedések lehetnek Budapesten, amilyeneket az első vidéki lazításkor jelentettek be a főváros és Pest megye kivételével az ország többi részére. Ezek május negyedikén léptek életbe, pont két héttel jövő hétfőt megelőzően.

Ezt rendelték el két hete vidéken

Az akkori rendeletben az állt, hogy a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni. Benne volt még, hogy minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat,

de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják

- úgyhogy vélhetően Budapesten is marad az idősávos vásárlás. Azt egyébként az újabb, hétfőtől életbe lépő vidéki enyhítések is meghagyták.

A két héttel ezelőtti rendelet értelmében vidéken kinyithattak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók a közterületek és a parkok, a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket. Tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken is. Ilyesmire kell készülni tehát Budapesten is.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad - áll még a korábbi rendeletben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Június elsején jöhet az újabb hullám

Hétfőhöz két hétre, június elsejével ismét lazulhatnak a szabályok Budapesten, legalábbis ha nem romlik a járványhelyzet. Május 18-tól az alábbi rendelkezések érvényesek vidéken:

  • Már a vendéglátóhelyek (az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban) belső zárt terében is megengedett a tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása.
  • A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében a) az ott dolgozók - a vendégek által látogatható területen - kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, és b) a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.
  • A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.
  • A kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshely fogadhat vendéget, és a vendégek számára az ott tartózkodás megengedett.
  • A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak. Vagyis ezek zárt terében szintén lehet tartózkodni.
  • 2020. június 1. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt.
  • 2020. június 1. napjától a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható.
  • A családi rendezvény során a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.
  • Az újabb enyhítő intézkedések május 18-án, hétfőn lépnek hatályba.
  • A települési önkormányzat polgármestere felhatalmazást kap, hogy a vendéglátóhelyek közterület használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen.

Június elsejétől lagzit és temetést is lehet tartani vidéken 200 főnél kisebb vendégszámmal. Az esküvő utáni esemény szálláshelyen, vendéglátó üzletben is megtartható, ahol zenés szolgáltatás is biztosítható. A védőtávolságot ezeken is be kell tartani.

Ha minden így megy tovább, akkor 200 fő alatti lagzit és temetést június 15-e után lehetne tartani Budapesten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem