2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Erről a kórházi osztályról képtelenség szabadulni


Az életbiztosítások mellé, betegségekre köthető kiegészítő biztosítások nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. A biztosítók arra hivatkoztak, hogy a pszichiátriai osztályokon nem gyógyítás, hanem ápolás folyik, de ezt a pszichiáter és a betegjogi érdekvédő is cáfolta. A felügyelet feltette a kezét, mondván: a kérdésben nincs tennivalója. Így maradnak a betegek, akiken nem segít senki. A kérdés eldőlni látszik, a hivatal tett igazságot az egészségügyi szakértők és a biztosítók vitájában.

Az elmúlt hetekben több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az életbiztosítások mellé, betegségekre vagy kórházi tartózkodásra köthető betegségbiztosítások, miért nem fizetnek pszichiátriai osztályon való kezelések esetén.

KATTINTS! Álszent biztosítók: nem bélyegeznek meg senkit, de...

(...) a pszichiátriai betegek a betegség természetéből és lefolyásából adódóan az átlagosnál jellemzően hosszabb kórházi tartózkodást igényelnek

- reagált az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) a Pénzcentrum megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a pszichiátriai osztályokon kezelt betegek hosszabb ideig tartózkodnak-e kórházban, mint azok, akiket más orvosi szakterületen kezeltnek.

Az OEP ezzel alátámasztotta az NN Biztosító korábbi válaszát. A Pénzcentrum kérdésére a biztosító PR felelőse azt írta: a kórházi napi térítés biztosításuk azért nem fizet pszichiátriai osztályokon való kezelés esetén, mert a pszichiátriai okokból kórházban töltött időszak jellemzően hosszabb, mint a más okokra visszavezethető kórházi kezelés tartama. Így, ha az ilyen esetekre is kiterjedne a biztosítási védelmük, az nagyon megdrágítani a szolgáltatás árát az ügyfelek számára.

Az egészségügyi pénztár ugyanakkor cáfolta a pszichiáter és a betegjogi aktivista álláspontját is, akik szerint a pszichiátriai osztályok nem tűnnek ki átlagos ápolási időtartamukkal a többi kórházi osztály közül.

KATTINTS! Kamuzáson értük a multikat: erre hivatkozva nem fizetnek neked sem

Korábban megkérdeztük a biztosítókat, hogy nem tartják-e diszkriminatívnak azon üzleti gyakorlatukat, hogy életbiztosításaik mellé, betegségekre köthető biztosításaik nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. Az Allianz és a Generali nem reagáltak megkeresésünkre.

Az Aegon PR szakértője azt írta a Pénzcentrum megkeresésére, hogy

a választóvonal, a biztosított és a nem biztosított fedezetek között, alapvetően nem a pszichiátriai, illetve az egyéb betegségek, hanem az aktív, illetve krónikus, rehabilitációs vagy ápolási fekvőbeteg-szakellátást végző intézmények és kórházi osztályokon kezelt

betegségek között húzódik.

Bár ezt az állítást nem támasztotta alá az az adatsor, melyet az OEP a Pénzcentrum rendelkezésére bocsátott, de nem is cáfolta azt. Az egészségbiztosítási pénztár jelezte:

Az egyes aktív szakmák esetében (pl. sebészet, traumatológia) a műtéti beavatkozást követően a beteg jellemzően nem kerül ki az ellátórendszerből, hanem az ápolás másik osztályon (pl. rehabilitációs osztály) folytatódik tovább.

Ez azt jelenti, hogy a sebészeten töltött átlagos 5 nap után más osztályokon még további napokat tölt kórházban egy-egy biztosított, így egy kórházi napi térítés biztosítás esetében is több mint öt napi térítésre lesz jogosult.

A Magyar Nemzeti Bank még korábban jelezte, hogy több körülmény miatt sem tartja problémásnak vagy diszkriminatívnak a szóban forgó üzleti gyakorlatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos