Ennyibe kerül egy luxusautó kötelezője: már a biztosítási díj is egy vagyon

2020. december 22. 17:03

A 2021. január 1-jei kötelező biztosítási kampány már csak (vagy még mindig) 1,1 millió gépjárművet érintett hazánkban, ami az összes jármű 20%-át teszi ki. Éves biztosítási díjuk 1.000 forinttól akár a több milliós összegig is terjedhet. Mi befolyásolja ezt? Mutatjuk.

Mivel Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződések esetében már nem a naptári év kezdete, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, azóta csak azok a járművek érintettek ezen a napon, amelyeknek 2010 óta nem változott a tulajdonosa. Ilyen sok az lenne "öreg" autó a magyar utakon? 

Erre nem lehet egyértelmű választ adni, de a cégünk által kezelt több mint 110 ezer kötelező biztosítást elemezve néhány érdekesség megfigyelhető - mondta el Papp Lajos, az Eurorisk Biztosítási Alkusz ügyvezetőjét és a Független Biztosítási Alkuszok Szövetségének gépjármű szekció vezetője.

Állományunkból mintegy 37 ezer autó idősebb 10 évesnél, sőt 735 olyan autó biztosítása van nálunk, amelyek 30 évnél is régebbiek. Érdekesség, hogy ezek között 303 Lada, 67 Trabant és 30 Wartburg mellett egy-két Volga, Moszkvics és Zastava is megtalálható még a régi, KGST országok hagyatékaként. Illetve ne felejtkezzünk meg az igazi oldtimer-ekről sem, hisz az Eurorisk-nél a két legrégebbi autó igazi matuzsálem: egy 1939-es Cadillac 39-60S illetve egy 1941-es gyártású Dodge Custom Luxury Liner, melyeknek egyébként kifejezetten olcsó a kötelező biztosítási díja: éves szinten a 20 ezer forintot sem éri el

- mondta a szakértő. A legidősebb szerződött ügyfelünk egyébként 1925-ben született, azaz idén töltötte be a 95. évét. Nem csak idősnek, de hűségesnek is mondható, mert 2003-ban kötötte meg a kötelezőjét a Mitsubishi-jére. Ha már hűséges ügyfelekről beszélünk, az Eurorisk legrégebbi, jelenleg is élő szerződése egy akkor gyári új FIAT Punto-ra jött létre 1996. december 28-án, azaz csaknem pontosan 24 éve - ismertette Papp Lajos.

Ekkora szerződésszám mellett természetesen mindenféle méret és típus előfordul. Az élő szerződések közül a legkisebb éves díj 1.069 Ft, amit egy utánfutó gazdája fizet. Jóval mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak a Langendorf SKA nehéz pótkocsi tulajdonosának, amelynek az éves díja kereken 3 millió forint!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemcsak a régi "szocialista" típusokra, hanem a prémium, sőt a luxus márkákra is kötelező a biztosítás! A biztosítótársaság ügyfeleinél 1-1 Aston Martin, Lotus és McLaren mellett Lamborghini-ből és Rolls Royce-ból 2-2, Bentley-ből 3, Ferrari-ból 5 található. Ezekhez képest a 76 Jaguar és a 97 Porsche szinte tömegcikknek mondható. 

Az ilyen luxus járművek éves kötelező biztosítási díja több százezer forint is lehet, míg casco biztosításuk költsége elérheti akár az évi 2 millió Ft-ot is.

Érdemes tehát több biztosító társaság ajánlata között kalkulálni és az ügyfél számára a legoptimálisabbat kiválasztani.
Magyarországon jelenleg 13 hazai biztosító társaság kínál kgfb termékeket, nálunk ezek közül jelenleg 11 társaság ajánlatát lehet online összehasonlítani. Ügyfélszolgálatunk természetesen minden kérdéssel kapcsolatban készséggel áll ügyfeleink rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem