16 °C Budapest

Ennek sokan örülnek majd: olcsóbb lett a lakásbiztosítás

2016. március 7. 13:00

2015-ben tovább folytatódott az online kötött lakásbiztosítások átlagdíjának lassú csökkenése, a díjak az elmúlt két év során összesen 3,5 százalékkal mérséklődtek.

Az online kötött lakásbiztosítások átlagdíjának lassú csökkenése 2015-ben is folytatódott, a díjak az elmúlt két év során összesen 3,5 százalékkal mérséklődtek - derül ki a Netrisk.hu adataiból.

A biztosításközvetítő portálon kötött lakásbiztosítási szerződéseknek immár több mint harmadát teszik ki az évfordulós kötések, ez az arány két évvel korábban még csupán 10 százalék volt. Pozitív fejlemény, hogy az ügyfelek egyre nagyobb arányban választanak valamilyen kiegészítő szolgáltatást is a kiválasztott lakásbiztosítási csomagjukhoz.

Tavaly átlagosan 22 400 forint volt az éves díj

Igen lassú ütemben, de folytatódott a lakásbiztosítási átlagdíjak lassú csökkenése. Míg 2013-ban 23 200 volt a megkötött lakásbiztosítások átlagdíja, 2014-re ez az érték 22 700, míg 2015-re 22 400 forintra mérséklődött.

Növekvő tudatosság

Az adatok azt mutatják, hogy az ügyfelek egyre inkább kezdenek a lakásbiztosítások esetében is odafigyelni arra, hogy évfordulókor legalább összehasonlítsák meglévő szerződésüket a piacon található más lehetőségekkel. Ez is az oka annak, hogy - bár az azonnali kötések továbbra is jelentős túlsúlyban vannak - az évfordulós kötések aránya két év alatt 10-ről 35 százalékra nőtt.

Miközben az összes hazai lakásbiztosítás 40-50 százalékát öt évnél régebben kötötték, a biztosításukat online intézők körében jóval nagyobb a váltási gyakoriság. Azok közül, akik már korábban is interneten intézték lakásbiztosításukat, tavaly 49 százaléknyian 1 év leteltével választottak új szerződést, további 25 százalék 2, míg újabb 14 százalék 3 éves szerződését cserélte újra.

 - mondta Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek most a legnépszerűbb kiegészítők

A szakértők tapasztalatai szerint tavaly a megkötött lakásbiztosítások 33 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. 2015-ben ezek voltak a leggyakrabban választott termékek:

  • Tető, ablak és oldalfal beázása: (17 százalék): Azokat a károkat téríti, amelyek a tető szigetelésének meghibásodása, a panelhézag tömítésének hiánya vagy elöregedése, szigetelési meghibásodása, elöregedése vagy kialakítási hibája, valamint a nyitva felejtett nyílászáró okoz
  • Családi balesetbiztosítások (14 százalék): Nem csak a szerződő, hanem a lakásban lakó személyek számára is térítést nyújtanak rokkantság, csonttörés vagy baleseti halál esetén. A biztosított baleset bárhol (Magyarországon, illetve bizonyos esetekben külföldön is) bekövetkezhet, nincs a lakáscímhez kötve.
  • Besurranó tolvajlás (11 százalék): Arra az esetre, ha a nyitva hagyott nyílászárón behatoló károsít meg bennünket, például ha azt a nyári melegben éjszakára nyitva hagyjuk.
  • Bővített vagy különleges üvegkár-biztosítás (11 százalék): a klasszikus lakásbiztosítások fedezeti körét kibővítve a biztosító fedezetet nyújt a nagyobb méretű üvegezésekre, illetve a különleges üvegek (például beépített üvegtető, bútorüvegek, kerámia főzőlap, stb.) károsodására is.
  • Ebtartói felelősségbiztosítás (8 százalék): Ez a biztosítás az ingatlanhoz tartozó kutya által okozott, a szerződő felelősségi körébe tartozó károkra (például az úttestre kiszaladó kutya által okozott közlekedési baleset vagy harapás miatti orvosi kezelés, károsodott ruházat, stb.) nyújt fedezetet.
  • Elfolyt víz megtérítése (7 százalék): Csőtörések során könnyen akár több tíz köbméter víz is könnyen elfolyhat, mire a hibát észrevéve elzárják a vezetéket. Különösen a föld alatt elrepedt csövek esetében fordulhat elő, hogy a problémát csak több hónap után érzékelik. Az így elfolyt vízmennyiség díját (csatornázási költségekkel együtt) fedezi ez a kiegészítő szolgáltatás.

A kiegészítő fedezetek iránti valós ügyféligény, illetve a piaci verseny következményeként egyre több biztosító kínál olyan lakásbiztosítási csomagokat, amelyek már eleve tartalmaznak egy vagy több kiegészítő fedezetet is.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm