17 °C Budapest

Ennek a hírnek tuti, hogy nem fognak örülni a dohányosok

MTI
2015. július 11. 16:01

A rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl olyan súlyos elmezavarok kialakulásához is hozzájárulhat a dohányzás, mint a tudathasadás - olvasható a Lancet Psychiatry című brit szakfolyóiratban pénteken megjelent tanulmányban.

A dohányzás és az elmezavarok - mindenekelőtt a skizofrénia - közötti statisztikai összefüggést már korábban is tapasztalták - emlékeztetnek a tanulmány szerzői.

Megfigyelték, hogy a súlyos elmezavarokban szenvedő páciensek hajlamosabbak voltak dohányozni, a pszichózisban szenvedők között háromszor gyakoribb volt a dohányosok száma, mint az összlakosság körében. Továbbra sem volt ismert azonban, miért hajlamosabbak dohányozni az elmezavarokban szenvedők - írták a szerzők.

Vajon a pszichiátriai betegség és/vagy annak kezelése késztet a dohányzásra? Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban, amelyek szerint állítólag a cigarettával kompenzálni lehet a gyógyszereknek az örömérzetért felelős agyi vegyületre, a "boldogsághormonként" is ismert dopaminra gyakorolt hatását. Kevés kutató foglalkozott azonban azzal az elgondolással, hogy maga a cigaretta növelheti ezen betegségek kialakulásának a veszélyét.

A mostani tanulmány pontosan ennek az elméletnek a helyállóságát kutatta, és azt kívánta megállapítani, hogy az elmezavar korábban jelentkezik-e a dohányosoknál, mint a nem dohányzóknál.

A korábbi - összesen 14 555 dohányosra és 273 162 nem dohányzóra kiterjedő - kutatások elemzése egyértelmű eredményt mutatott.

A mindennapi dohányzás az elmebaj és az elmezavarok korai megjelenésével járt együtt

- írja a tanulmány két fő szerzője, Pedro Gurillo, a kelet-spanyolország Torrevieja kórházának orvosa és Sameer Jauhar, a londoni King's College professzora. A betegség megjelenésekor az elmezavartól szenvedőknek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy dohányosok lesznek, mint a lakosság többi részének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Még ha nehéz is megállapítani az ok-okozati összefüggést, az eredményeink azt mutatják, hogy a dohányzást komolyan az elmezavar kialakulásának lehetséges kockázataként, nem pedig a betegség egyszerű következményeként kell tekintenünk

- írta egy másik szerző, a MacCabe, a King's College tanára.

Lehetséges, hogy a dopamin szétáradását növelő nikotinnak való kitettség miatt alakulnak ki az elmezavarok

- hangoztatta Robert Murray (King's College). Mint ismert, a túl nagy mennyiségű dopaminnal magyarázza ugyanis az egyik elmélet a skizofrénia kialakulását 

A mostani tanulmány, akárcsak egy nemrégiben a cigarettáról és a tudathasadásról megjelent svéd munka határozottan állítja, hogy ok-okozati összefüggés van a dohányzás és a skizofrénia között - közölte Michael Owen, a Cardiffi Egyetem pszichiátere. Kollégája, Michael Bloomfield, a londoni University College tanára szerint viszont "sok munka van még hátra, amíg a tudósok bizonyossággal kijelenthetik, hogy a dohányzás valóban növeli a tudathasadás kockázatát".

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem