7 °C Budapest

Elszigetelődött magyar csoportok úszhatják meg a koronavírust: így védekeznek

2020. március 25. 08:14

Önkéntes házi karanténba vonultak a somogyvámosi Krina-völgy lakói. Ahogy fogalmaztak, "olyan most az életük, mint a parlagon hagyott föld, ami látszólag kiesik a termelésből annak érdekében, hogy frissüljön és bizonyos idő elteltével sokkal bővebben teremjen". A javarészt önellátó közösség egyfajta "lelki elvonulásként" tekint a kialakult járványügyi helyzetre, de közben teljesen át kellett szervezniük a helyi életrendet és a napi működést, számolva az esetleges gazdasági és társadalmi hátrányokkal. És noha az egyház minden szolgáltatását szünetelteti a járvány ideje alatt, amíg tehetik, az ételosztást tovább folytatják országszerte. A HelloVidék Szilaj Péternével (Gāndharvikā Prema Dāsī), a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs vezetőjével beszélgetett.

Közösségünk már az országos intézkedéseket megelőzően önkéntes házi karanténba vonult. A budapesti templomban, illetve a somogyvámosi Krisna-völgyben élő szerzeteseink mind visszavonultak a nyilvános hitéleti tevékenységektől, például a könyvterjesztő munkától és a zenés utcai felvonulásoktól, a templomokat pedig bezárták. Minden közelgő tavaszi eseményt, fesztivált, egyházi ünnepséget lefújtak. Az Indiában tartózkodó szerzeteseknek segítettünk mielőbb visszajutni Magyarországra, és megteremteni számukra a kéthetes karantén feltételeit

- mondta el a lapnak Szilaj Péterné (Gāndharvikā Prema Dāsī). A kommunikációs vezető ezen felül beszámolt arról is, hogy a kialakult helyzetet egyfajta lelki elvonulásként élik meg. "A szerzeteseknek több ideje jut a szentírások tanulmányozására, a meditációra. Szerveződtek 2-3 fős olvasócsoportok, a templomszobában egész nap lélekemelő zenélés folyik, a mantra-énekeket kifejezetten az emberiség jólétéért ajánlják az Úrnak, hogy megszabadítsa a Földet a felhalmozott rossz karmától, tehertől." - mondta el a lapnak.

A nehéz időszak átvészeléséről Szilaj Péterné azt mondta, hogy a "halál, a veszteség, a gyász közelsége szinte tapinthatóan jelen van a levegőben. Az emberek elveszíthetik a családtagjaikat, a munkájukat, a vállalkozásukat, a megszokott életüket, a komfortzónájukat, mindenki krízisen megy át így vagy úgy. Noha ezeknek a veszélyeknek a mindennapokban is ott a lehetősége, most szemet szúróak. Mi valljuk, hogy hosszú távon hasznos szembenézni és megbarátkozni a dolgok átmenti létével, megtalálni a belső értékeken alapuló békénket, és úgy élni, hogy ne rendítsenek meg bennünket a hirtelen változások, hanem meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat."

Amennyiben folytatnád az olvasást, és érdekelne a HelloVidék teljes interjúja, akkor ne habozz, itt elolvashatod!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem