2020. március 31. kedd Árpád

Elszigetelődött magyar csoportok úszhatják meg a koronavírust: így védekeznek


Önkéntes házi karanténba vonultak a somogyvámosi Krina-völgy lakói. Ahogy fogalmaztak, "olyan most az életük, mint a parlagon hagyott föld, ami látszólag kiesik a termelésből annak érdekében, hogy frissüljön és bizonyos idő elteltével sokkal bővebben teremjen". A javarészt önellátó közösség egyfajta "lelki elvonulásként" tekint a kialakult járványügyi helyzetre, de közben teljesen át kellett szervezniük a helyi életrendet és a napi működést, számolva az esetleges gazdasági és társadalmi hátrányokkal. És noha az egyház minden szolgáltatását szünetelteti a járvány ideje alatt, amíg tehetik, az ételosztást tovább folytatják országszerte. A HelloVidék Szilaj Péternével (Gāndharvikā Prema Dāsī), a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs vezetőjével beszélgetett.

Közösségünk már az országos intézkedéseket megelőzően önkéntes házi karanténba vonult. A budapesti templomban, illetve a somogyvámosi Krisna-völgyben élő szerzeteseink mind visszavonultak a nyilvános hitéleti tevékenységektől, például a könyvterjesztő munkától és a zenés utcai felvonulásoktól, a templomokat pedig bezárták. Minden közelgő tavaszi eseményt, fesztivált, egyházi ünnepséget lefújtak. Az Indiában tartózkodó szerzeteseknek segítettünk mielőbb visszajutni Magyarországra, és megteremteni számukra a kéthetes karantén feltételeit

- mondta el a lapnak Szilaj Péterné (Gāndharvikā Prema Dāsī). A kommunikációs vezető ezen felül beszámolt arról is, hogy a kialakult helyzetet egyfajta lelki elvonulásként élik meg. "A szerzeteseknek több ideje jut a szentírások tanulmányozására, a meditációra. Szerveződtek 2-3 fős olvasócsoportok, a templomszobában egész nap lélekemelő zenélés folyik, a mantra-énekeket kifejezetten az emberiség jólétéért ajánlják az Úrnak, hogy megszabadítsa a Földet a felhalmozott rossz karmától, tehertől." - mondta el a lapnak.

A nehéz időszak átvészeléséről Szilaj Péterné azt mondta, hogy a "halál, a veszteség, a gyász közelsége szinte tapinthatóan jelen van a levegőben. Az emberek elveszíthetik a családtagjaikat, a munkájukat, a vállalkozásukat, a megszokott életüket, a komfortzónájukat, mindenki krízisen megy át így vagy úgy. Noha ezeknek a veszélyeknek a mindennapokban is ott a lehetősége, most szemet szúróak. Mi valljuk, hogy hosszú távon hasznos szembenézni és megbarátkozni a dolgok átmenti létével, megtalálni a belső értékeken alapuló békénket, és úgy élni, hogy ne rendítsenek meg bennünket a hirtelen változások, hanem meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat."

Amennyiben folytatnád az olvasást, és érdekelne a HelloVidék teljes interjúja, akkor ne habozz, itt elolvashatod!

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos