2020. november 29. vasárnap Taksony

Elképesztő: komolyan rákot okoz az antibiotikum?


Nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok azoknál, akik hosszú időn át antibiotikumot szednek- írta a BBC cikkére hivatkozva a Világgazdaság.

A bakteriális megbetegedések kezelésére kiváló gyógyszer az antibiotikum, de előnyei mellett sajnos veszélyei is lehetnek. A bélpolipok, a bél belső oldalán növekvő apró kinövések gyakoriak, a brit lakosság 15-20 százalékát érintik, és bár

az esetek többségében nem okoznak tüneteket, nem rákosodnak el, olykor azonban rákká fejlődnek, ha nem kezelik őket.

Egy nemzetközi kutatócsoport újabb bizonyítékot talált arra, hogy a bélben lévő baktériumoknak szerepük van a tumorok kialakulásában. Az eredények alátámasztására természetesen további kutatásokra van szükség. A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte. Az eredmények szerint azoknál a 20 és 39 év közötti ápolóknál, akik legalább két hónapig antibiotikumot szedtek, később nagyobb eséllyel diagnosztizálták a bélpolipok bizonyos fajtáját.

Tény, hogy az antibiotikumok megváltoztatják a bél mikroorganizmusait, csökkentik a baktériumok sokféleségét és számát, valamint az ellenséges organizmusokkal szembeni ellenállás erejét, mindennek pedig jelentős szerepe van a bélrák kialakulásában. Azt is megállapították, hogy az antibiotikumokkal kezelt baktériumok is gyulladást idézhetnek elő, ami szintén növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Indul a karácsonyi roham: tömegek rohanták meg ezekért a Tescót, Lidlt, Spart
Mutatjuk a vásárlók kedvenc termékeit boltláncoként!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS