Elhagyta a fővárost a Hableányt elsüllyesztő luxushajó: újabb részletek derültek ki

Pénzcentrum2019. május 31. 10:30

Péntek reggel elhagyta Budapestet a Viking Sigyn nevű szállodahajó, amely szerdán süllyesztette el a Hableány turistahajót a Margit hídnál - szúrta ki a Blikk. A Vessel Finder hajóbemérő oldal szerint már Esztergomnál jár, új kapitánnyal hajózott tovább, mivel a rendőrség a szállodahajó előző kapitányát őrizetbe vette.

Péntek reggel elhagyta Budapestet a Viking Sigyn nevű szállodahajó, amely szerdán süllyesztette el a Hableány turistahajót a Margit hídnál - szúrta ki a Blikk. A Vessel Finder hajóbemérő oldal szerint már Esztergomnál jár, új kapitánnyal hajózott tovább, mivel a rendőrség a szállodahajó előző kapitányát őrizetbe vette. A 64 éves odesszai férfit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Kizárt, hogy ne látta volna a turistahajót

A Hableány nem az ütközés előtt, hanem annak köveztében fordult a Viking Sigyn elé. Bencsik Attila a Hír TV-ben azt mondta: a Hableány kapitányának esélye sem volt korrigálni, egy 40 tonnás hajó nem tud mit kezdeni egy 1000 tonnással, az maga alá darálta. A Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke szerint a relatív sebességkülönbség is láthatóan nagy volt. A szakember kizárta, hogy szállodahajó kapitánya nem észlelte a Hableányt, ha figyelt a munkájára, hiszen minden nagy hajón van olyan radar, amely pontosan mutatja a környezetében lévő összes hajó helyzetét, mozgását, irányát, célállomását.

Számítson többet az emberélet

A kártérítési ügyekben úgy kell átalakítani a magyar szabályozást, hogy többet számítson az emberélet - mondta péntek reggel az M1 aktuális csatornán Rónai Péter Egyesült Államokban élő magyar származású ügyvéd, aki a 2010-es, úgynevezett kacsahajó-baleset áldozatait képviselte. Az ügyvéd a szerda este a Dunán elsüllyedt Hableány turistahajó kapcsán elmondta, a 2010-ben a philadelphiai Delaware folyóba veszett magyar fiatalok ügyében ötmilliárd forintnyi kártérítést ítéltek meg az Egyesült Államokban.

Ilyen mértékű kártérítésre Magyarországon nem számíthatnak a Hableány áldozatai - tette hozzá. A törvényeket úgy kell megváltoztatni, hogy a cégek komolyan felelősségre vonhatók legyenek az ilyen ügyekben - hangoztatta Rónai Péter. Közölte, a szerda esti hajókatasztrófa ügyében tisztázni kell, hogy a Viking szállodahajó azóta őrizetbe vett ukrán származású kapitánya hibázott-e, mert ilyenkor a hajót üzemeltető cég nem vonható felelősségre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

Címkék:
biztosítás, baleset, duna, hajó, hableány, hajóbaleset, viking, hableány hajó,