2019. május 22. szerda Júlia, Rita

Életmentő szívgyógyszer hiányzik a magyar patikákból: nincs helyettesítő terméke sem


Gyakorlatilag lehetetlen hozzájutni egy életmentő szívgyógyszerhez a magyar patikákban: a gyártó is elismerte a készlethiányt. Mindez azért baj, mert ezt az orvosságot nem lehet semmivel sem helyettesíteni, így pedig emberéletekbe kerülhet, ha nem oldódik meg a probléma.

Az elmúlt hetekben nem lehetett Magyarországon beszerezni egy fontos szívgyógyszert, ugyanis a Sanofi gyógyszergyárnál kifogytak a készletek - írja az Index. Bár gyakorta előfordul egyes készítményeknél kisebb-nagyobb készlethiány, de azokat lehet helyettesíteni más, azonos hatóanyagú termékekkel.

A szóban forgó gyógyszerből azonban nincs a piacon hasonló.

Egy szakorvos a portálnak megerősítette, a betegei is arra panaszkodtak, hogy megszokott gyógyszerük nem szerezhető be a patikában. Mint ismertette, ezt az orvosságot a potenciálisan életveszélyes szívkamrai ritmuszavarok - például kamrai tahikardia, kamrafibrilláció - és más ritmuszavarok megelőzésére használják. A szer betegtájékoztatója is kiemeli, hogy a készítmény alkalmas a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére.

Az állami is tud a bajról

A hiányról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél is tudnak, a honlapjukon az olvasható, hogy január 15-e óta gyártási gondok miatt nem érhető el a fontos szívgyógyszer, a próbléma az intézmény szerin március 31-ig oldódhat meg. Tehát a betegek csaknem 3 hónapig nem, vagy csak nehezen juthatnak hozzá a létfontosságú gyógyszerhez. Ugyan lehet kérvényezni, hogy egyedi importból rendeljenek a patikák, de ez rengeteg utánajárás és adminisztráció, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud tenni.

Az említett készítmény most egyedül ampullás formában érhető el Magyarországon a kardiológiai osztályokon, mentőautókon, valamint a kórházak újraélesztős táskáiban.

A nyilatkozó orvos azzal próbálja nyugtatni betegeit, hogy a gyógyszer hatóanyaga lassan, teljesen csak hetek alatt ürül ki a szervezetből, és csak remélni tudja, hogy addig a hiány megoldódik.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS