11 °C Budapest

Egyre több magyar gyógyul luxuskörülmények között: így csinálják

Pénzcentrum
2016. február 20. 07:00

Az utóbbi időben attól volt hangos a média, hogy bizonyos kórházakban kifejezetten rossz körülmények között kénytelenek gyógyulni a betegek. Az épületek lelakottak, a felszerelés elavult, a helyiségek piszkosak, és van, ahol beáznak a falak. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül, ha valaki az állami intézmények helyett inkább magánkórházakban gyógyulna.

Az utóbbi időben sokat lehetett olvasni róla, hogy bizonyos kórházakban kifejezetten rossz körülmények között kénytelenek gyógyulni a betegek. Amellett, hogy általános munkaerőhiány van az egészségügyben, és elavultak a felszerelések, sok kórházi épület súlyosan lelakott. A helyiségek piszkosak, a falak penészesek, néhol omladoznak is, és van, ahol még a fűtés sem működik rendesen. A támával kapcsolatban a fővárosi János Kórházat is megkerestük, ők azonban nem kívántak nyilatkozni.

A kórházi épületek rossz körülményeivel kapcsolatban az ÁNTSZ-t is felkerestük, akik válaszukban közölték, hogy nem állapítottak meg a fekvőbeteg-ellátó osztályokkal kapcsolatban a sajtóhírekben is szereplő adatokat. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal valóban végzett egy felmérést, az eredmények elemzése, értékelése azonban még folyamatban van.

Azért nem mindenhol ennyire súlyos a helyzet

Fontos megjegyezni, hogy bár vannak kórházak, ahol a fent említett lesújtó körülmények mindennapos problémákat okoznak, nem minden állami kórházban ennyire súlyos a helyzet. Emellett nem is muszáj feltétlenül állami kórházba mennünk, hiszen akár magánkórházakban is gyógyulhatunk. A prémium környezetért, az a la carte menüválasztékért, és a korlátlan látogatási időért azonban komoly pénzeket kell fizetni.

Mennyi az annyi?

Fontos leszögezni, hogy nagyon nagy különbségek lehetnek az egyes magánklinikák árai között. A legtöbb beavatkozás több százezer forintba kerül, az alábbi műtétekért/kezelésekért például megközelítőleg ennyit kell fizetni:

  • Mandulaműtét: 200 - 400 ezer Ft
  • Orrsövényműtét: 240 - 410 ezer Ft
  • Szülés: 315 - 690 ezer Ft
  • Köldöksérv: 220 - 490 ezer Ft
  • Bütyök műtét: 240 - 450 ezer Ft
  • Cement nélküli csípőprotézis-beültetés: 1,5 millió Ft
  • Tenisz/golfkönyök műtéti ellátása: 175 - 350 ezer Ft
  • Vesekő zúzás: 350 - 380 ezer Ft
  • Pajzsmirigy műtét: 330 - 650 ezer Ft

Kik engedhetik ezt meg maguknak?

A megkérdezett kórházak szerint bár vannak külföldi betegek is, főképp magyarok veszik igénybe a szolgáltatásokat. A költségeket pedig teljes egészében a betegek állják.

Bár a betegek rendelkeznek TAJ-kártyával, mégis saját maguk állják a kezelések költségeit. A betegek 20 százaléka fizet egészségpénztáron keresztül, a biztosítók a forgalom 2 százalékát adják. Részletfizetésre terhescsomag vásárlása esetén van mód, a többi beavatkozást a kórházból távozáskor kell kifizetni

- közölte a Pénzcentrummal a Róbert Károly Magánkórház.

Egészségpénztáron keresztül olcsóbban kijöhetünk

Magyarországon egyre többen csatlakoznak valamelyik önkéntes egészségpénztárhoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta befizetünk 1-2 ezer forint tagdíjat, ami egy egyéni számlán tárolódik számunkra. A befizetett összeg az egészség megőrzését szolgáló termékekre és szolgáltatásokra költhető el. A termékek és szolgáltatások árait figyelembe véve elmondható, hogy a magasabb összegű (legalább 10 ezer forintos) havi befizetésekkel tudjuk igazán kihasználni az egészségpénztár előnyeit.

A pénztárak szerződést kötnek különböző szolgáltatókkal - magánrendelőkkel, egészségközpontokkal, sportboltokkal, vagy patikákkal, stb. -, és mi legtöbb esetben itt költhetjük el a megtakarításunkat. Egyes egészségpénztárak külön pénztári kártyát bocsátanak ki, ez hasonlóan működik egy bankkártyához, könnyebb vele fizetni - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az egyéni befizetések alapján a jogszabályban meghatározott módon számított összeget visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból, melyet egyéni számlánkon írnak jóvá. Így a megtakarításunkat állami támogatás egészíti ki: a pénztári befizetések után 20 százalékos adójóváírást (de évente maximum 150 ezer forintot) kapunk. A munkáltatók is fizethetik számlánkra ezt az összeget, és további hozzájárulásokat is tehetnek.

Tehát akár béren kívüli juttatásként is igényelhetjük munkaadónknál.

Ráadásul az el nem költött befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, ami jó esetben hozamot eredményez. Fontos tudni, hogy a kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások igénybe vétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások adókötelesek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mire költünk a leggyakrabban?

Miután górcső alá vettük, hogyan is működik az egészségpénztár, nézzük, mire költenek a legtöbbet a pénztártagok.

A költések százalékos arányát tekintve a legtöbb egészségpénztári tag gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre költött, de jelentős azok száma is, akik az orvosi ellátást, vagy különféle sporteszközöket finanszíroztak az összegből.

Az egészségpénztári költések mennyiségét nézve a legtöbb pénz gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre ment el. Szintén sokan költöttek egészségügyi szolgáltatásokra, és magánorvosra, ezen felül megemlíthető a táppénz-szolgáltatásra fordított költések száma is.

Kedvezményekkel még lejjebb faraghatjuk az árakat

Mivel a különféle kedvezményekkel nagyon sokat spórolhatnak a pénztártagok, megkérdeztük az egészségpénztárakat, hogy kínálnak-e valamilyen egyedi kedvezményt.

A több ezer szolgáltató partner közül több mint másfél ezren nyújtanak egyedi állandó kedvezményeket az Egészségpénztár tagjai számára. Ezen túlmenően a partnerek időszakos akcióikkal is megkeresik a Pénztárat - tájékoztattaa Pénzcentrumot az OTP Egészségpénztár.

Dr. Lukács Marianna, a Patika-csoport igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy két tradicionális akciójuk van:

Az egyik az évvégéhez kötődik, amikor nagyon kedvező levonási feltételekkel lehet akár cégesen akár egyénileg feltölteni a patikakártyát, a másik pedig most aktuális. Az év elején mindig belépési akciót hirdetünk (féláron, kétezer forintért lehet hozzájutni a patikakártyához), ami akár a cafetériában új belépőket, akár olyan tudatos egyéneket céloz meg, aki az év elején az egészségmegőrzésre való fogadalmukat valóra is váltják.

Az MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár a szerződéskötéskor igyekszik a szolgáltató partnerektől kedvezményt kérni a pénztártagok és családtagjaik részére. Ezzel a szolgáltatók nagy része él is, így 5-20 százalékos kedvezmény nyújtása az általános.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm