5 °C Budapest

Döntött a kormány a korlátozásokról: márciusig maradnak a szabályok

2021. január 28. 10:55

Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A kormány tegnap áttekintette a gazdasági és a járványhelyzetet. Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt

- húzta alá a kancelláriaminiszter. A kormány a szabályok hatályát március elsejéig hosszabbítja meg. A kabinet azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet, hogy ez lehetséges legyen.

Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat

- mondta a miniszter. A kormány február második felében felülvizsgálja az intézkedéseket: két esetben lehet esetleg előbb enyhíteni, ha javulnak a fertőzési számok, vagy ha kellő számú vakcina lesz Magyarországon.

Elmondta, a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kíaiakkal is. Február végéig 300 ezer ember számára elegendő Sputnik V oltóanyag érkezhet, ha az oroszok betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele.

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát ideiglenesen engedélyez, illetve behoz, amivel egymillió embert már beoltottak. Az alkalmazás előtt a NNK ellenőrzni fogja az oltásokat

- mondta Gulyás Gergely. Az orosz vakcina ma az egyik legjobb vakcina a piacon, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta és hamarosan az Európai Unióban is megtörténhet az engedélyezése - mondta később újságírói kérdésre.

A vendéglátóhelyekről elmondta, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítása érdekében, eddig 27 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be igényt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Először a vendéglátóhelyeket fogjuk majd kinyitni, ha egyszer lazítás lesz. Ehhez azonban elegendő vakcina kell

- mondta a miniszter, aki szerint adott esetben ismét lehet majd olyan szabályozás, hogy maszkban lehet majd a vendéglátóhelyeken fogyasztani. Azt is bejelentette: 45 milliárd forintos támogatást kapnak a falusi kisboltok, erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg a közeljövőben.

Az érettségizők nem térhetnek vissza a jelenléti oktatásba, de reméli, hogy még a vizsgák előtt már enyhítő intézkedéseket fognak hozni

- húzta alá Gulyás. A rendkívüli jogrend meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, azt ugyan újabb 90 napra kérik, de remélik, hogy március elseje után már nem lesz szükség ilyen szigorú szabályokra Magyarországon.

A kínai oltásról elmondta, tárgyalnak a gyártóval, remélik, hogy a lehető leghamarabb megtörténik az ideiglenes engedélyezés. Első körben 500 ezer adag, tehát 250 ezer embernek elég oltóanyag érkezhet Kínából, amint bólintanak a hatóságok.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem