21 °C Budapest

Döntött a kormány a korlátozásokról: márciusig maradnak a szabályok

2021. január 28. 10:55

Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A kormány tegnap áttekintette a gazdasági és a járványhelyzetet. Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt

- húzta alá a kancelláriaminiszter. A kormány a szabályok hatályát március elsejéig hosszabbítja meg. A kabinet azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet, hogy ez lehetséges legyen.

Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat

- mondta a miniszter. A kormány február második felében felülvizsgálja az intézkedéseket: két esetben lehet esetleg előbb enyhíteni, ha javulnak a fertőzési számok, vagy ha kellő számú vakcina lesz Magyarországon.

Elmondta, a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kíaiakkal is. Február végéig 300 ezer ember számára elegendő Sputnik V oltóanyag érkezhet, ha az oroszok betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele.

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát ideiglenesen engedélyez, illetve behoz, amivel egymillió embert már beoltottak. Az alkalmazás előtt a NNK ellenőrzni fogja az oltásokat

- mondta Gulyás Gergely. Az orosz vakcina ma az egyik legjobb vakcina a piacon, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta és hamarosan az Európai Unióban is megtörténhet az engedélyezése - mondta később újságírói kérdésre.

A vendéglátóhelyekről elmondta, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítása érdekében, eddig 27 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be igényt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Először a vendéglátóhelyeket fogjuk majd kinyitni, ha egyszer lazítás lesz. Ehhez azonban elegendő vakcina kell

- mondta a miniszter, aki szerint adott esetben ismét lehet majd olyan szabályozás, hogy maszkban lehet majd a vendéglátóhelyeken fogyasztani. Azt is bejelentette: 45 milliárd forintos támogatást kapnak a falusi kisboltok, erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg a közeljövőben.

Az érettségizők nem térhetnek vissza a jelenléti oktatásba, de reméli, hogy még a vizsgák előtt már enyhítő intézkedéseket fognak hozni

- húzta alá Gulyás. A rendkívüli jogrend meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, azt ugyan újabb 90 napra kérik, de remélik, hogy március elseje után már nem lesz szükség ilyen szigorú szabályokra Magyarországon.

A kínai oltásról elmondta, tárgyalnak a gyártóval, remélik, hogy a lehető leghamarabb megtörténik az ideiglenes engedélyezés. Első körben 500 ezer adag, tehát 250 ezer embernek elég oltóanyag érkezhet Kínából, amint bólintanak a hatóságok.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem