2021. március 2. kedd Lujza

Döntött a kormány a korlátozásokról: márciusig maradnak a szabályok


Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A kormány tegnap áttekintette a gazdasági és a járványhelyzetet. Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt

- húzta alá a kancelláriaminiszter. A kormány a szabályok hatályát március elsejéig hosszabbítja meg. A kabinet azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet, hogy ez lehetséges legyen.

Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat

- mondta a miniszter. A kormány február második felében felülvizsgálja az intézkedéseket: két esetben lehet esetleg előbb enyhíteni, ha javulnak a fertőzési számok, vagy ha kellő számú vakcina lesz Magyarországon.

Elmondta, a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kíaiakkal is. Február végéig 300 ezer ember számára elegendő Sputnik V oltóanyag érkezhet, ha az oroszok betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele.

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát ideiglenesen engedélyez, illetve behoz, amivel egymillió embert már beoltottak. Az alkalmazás előtt a NNK ellenőrzni fogja az oltásokat

- mondta Gulyás Gergely. Az orosz vakcina ma az egyik legjobb vakcina a piacon, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta és hamarosan az Európai Unióban is megtörténhet az engedélyezése - mondta később újságírói kérdésre.

A vendéglátóhelyekről elmondta, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítása érdekében, eddig 27 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be igényt.

Először a vendéglátóhelyeket fogjuk majd kinyitni, ha egyszer lazítás lesz. Ehhez azonban elegendő vakcina kell

- mondta a miniszter, aki szerint adott esetben ismét lehet majd olyan szabályozás, hogy maszkban lehet majd a vendéglátóhelyeken fogyasztani. Azt is bejelentette: 45 milliárd forintos támogatást kapnak a falusi kisboltok, erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg a közeljövőben.

Az érettségizők nem térhetnek vissza a jelenléti oktatásba, de reméli, hogy még a vizsgák előtt már enyhítő intézkedéseket fognak hozni

- húzta alá Gulyás. A rendkívüli jogrend meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, azt ugyan újabb 90 napra kérik, de remélik, hogy március elseje után már nem lesz szükség ilyen szigorú szabályokra Magyarországon.

A kínai oltásról elmondta, tárgyalnak a gyártóval, remélik, hogy a lehető leghamarabb megtörténik az ideiglenes engedélyezés. Első körben 500 ezer adag, tehát 250 ezer embernek elég oltóanyag érkezhet Kínából, amint bólintanak a hatóságok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked