2021. február 28. vasárnap Elemér

Csökkenhetnek a várólisták az Országos Gerincgyógyászati Központban


Az Országos Gerincgyógyászati Központban - miután elkészültek az új műtők és az új intenzív osztály is megnyitott -, a gerincsebészeti várólista hossza, illetve a várakozási idő az év végére, jövő év elejére 6 hónapra csökkenhet a korábbi több évről- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.


Varga Péter Pál arról számolt be: nagyjából 30 százalék a direkt műtéti kapacitás növekedése, az intenzív kapacitás növekedése pedig több mint 100 százalék. A kapacitásnövekedéshez politikai döntés és az OEP-pel való szoros együttműködés vezetett - tette hozzá a főigazgató.

Bár az Országos Gerincgyógyászati Központnak - aminek 40 százalékban Varga Péter Pál, 50 százalékban egy nyugdíj-befektetési alapon keresztül az állam a tulajdonosa - többletforrásokhoz kizárólag a banki szektorból juthat - tette hozzá a főigazgató. Így finanszírozták a mostani fejlesztéseket is.

Mint mondta: "a hitel mögött garanciák is vannak, a garanciákat úgy adjuk a hitelek mellé, hogy az független az OEP-finanszírozásunktól. Nekem, mint nem állami tulajdonosnak, meglehetősen komoly garanciális elemeket kell raknom egy ilyen vállalati hitel mögé."

"A gerincgyógyászat OEP finanszírozással nem lehet üzlet, mert ha a kezelésekre az államtól kapott pénzből valaki hasznot húz, nem a betegre költi, akkor törvénytelenséget követ el" - figyelmeztetett a főigazgató.

"Viszont vannak olyan tevékenységek, ahol profitot tudunk termelni" - hangsúlyozta Varga Péter Pál. Példaként a sokszakmás magánrendelőket említette, amelyekből szavai szerint "korrekt profittartalom keletkezik, mert igény van ezekre a piacon." A keletkező hasznot pedig az intézmény beforgatja a Gerincgyógyászati Központ működésébe.

A másik profittermelő lehetőség a külföldi gerincbetegek műtéti ellátása, ahol világpiaci árakat kérhet az Országos Gerincgyógyászati Központ, mert tevékenységét és eredményeit a világban jól ismerik, sokat segít ebben a külföldi orvosok fogadása és képzése is.

A magánbevételek durván 30 százaléka származik a világpiaci áron kínált ellátásokból, amelyek jelentős profittartalommal bírnak, hiszen esetenként az OEP finanszírozás 15-20-szorosát is megkaphatja a központ ugyan azért a világszínvonalú beavatkozásért, amit a magyar betegeknek is nyújt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked