2020. július 13. hétfő Jenő

Csökkenhetnek a várólisták az Országos Gerincgyógyászati Központban


Az Országos Gerincgyógyászati Központban - miután elkészültek az új műtők és az új intenzív osztály is megnyitott -, a gerincsebészeti várólista hossza, illetve a várakozási idő az év végére, jövő év elejére 6 hónapra csökkenhet a korábbi több évről- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója.


Varga Péter Pál arról számolt be: nagyjából 30 százalék a direkt műtéti kapacitás növekedése, az intenzív kapacitás növekedése pedig több mint 100 százalék. A kapacitásnövekedéshez politikai döntés és az OEP-pel való szoros együttműködés vezetett - tette hozzá a főigazgató.

Bár az Országos Gerincgyógyászati Központnak - aminek 40 százalékban Varga Péter Pál, 50 százalékban egy nyugdíj-befektetési alapon keresztül az állam a tulajdonosa - többletforrásokhoz kizárólag a banki szektorból juthat - tette hozzá a főigazgató. Így finanszírozták a mostani fejlesztéseket is.

Mint mondta: "a hitel mögött garanciák is vannak, a garanciákat úgy adjuk a hitelek mellé, hogy az független az OEP-finanszírozásunktól. Nekem, mint nem állami tulajdonosnak, meglehetősen komoly garanciális elemeket kell raknom egy ilyen vállalati hitel mögé."

"A gerincgyógyászat OEP finanszírozással nem lehet üzlet, mert ha a kezelésekre az államtól kapott pénzből valaki hasznot húz, nem a betegre költi, akkor törvénytelenséget követ el" - figyelmeztetett a főigazgató.

"Viszont vannak olyan tevékenységek, ahol profitot tudunk termelni" - hangsúlyozta Varga Péter Pál. Példaként a sokszakmás magánrendelőket említette, amelyekből szavai szerint "korrekt profittartalom keletkezik, mert igény van ezekre a piacon." A keletkező hasznot pedig az intézmény beforgatja a Gerincgyógyászati Központ működésébe.

A másik profittermelő lehetőség a külföldi gerincbetegek műtéti ellátása, ahol világpiaci árakat kérhet az Országos Gerincgyógyászati Központ, mert tevékenységét és eredményeit a világban jól ismerik, sokat segít ebben a külföldi orvosok fogadása és képzése is.

A magánbevételek durván 30 százaléka származik a világpiaci áron kínált ellátásokból, amelyek jelentős profittartalommal bírnak, hiszen esetenként az OEP finanszírozás 15-20-szorosát is megkaphatja a központ ugyan azért a világszínvonalú beavatkozásért, amit a magyar betegeknek is nyújt.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS