8 °C Budapest

Csak kapkodják a fejüket a magyar kisvállalkozók: indul a hiteldömping

2020. június 4. 17:30

Több állami támogatású program is indult párhuzamosan a KKV-k finanszírozására. Sokszor maguk a vállalkozások sem tudják, melyik konstrukció lenne számukra a megfelelő: NHP Hajrá, Széchenyi Kártya Program, MFB-hitel?

Ikertestvérek a feltételek és a paraméterek tekintetében, de van különbség a két népszerű konstrukció, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program között, a napokban induló MFB-konstrukció pedig az idősebb, erősebb bátyjuk lehetne a családfán. Persze, ha bírja az ügyfél jövedelmezősége, akár kombinálhatja is a konstrukciókat.

Hitelt keresel vállalkozásod számára? A Pénzcentrum Vállalkozói bankszámla kalkulátorának segítségével egyszerűen kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot. KATT!

A Széchenyi Kártya Program alacsony kamattal kecsegtet - konkrétan 0,1 és 0,5 százalék közötti induló, fix kamatról van szó -, és leginkább új beszerzésekre, eszköz- és beruházás finanszírozására ajánlott. Különösen vonzó lehet, hogy az eddigi százmillió forintos határt most megemelték, kategóriánként 250 millió, 750 millió, illetve akár 1 milliárd forintig. Kecsegtető az alacsony kamat, de nem mindig az olcsóbb megoldás a jobb Korsósné Maku Márta, a Sberbank Vállalati termékfejlesztési vezetője szerint, aki hozzátette: a kezdeti költség mellé érdemes kalkulálni a szerződéskötési és kötelező garanciavállalási díjjal is ennél a terméknél.

Az NHP Hajrá kötetlenebb, egyedi típusú termék, ami a meglévő, magas kamatú hitelek kiváltását célozza. Ez a konstrukció kicsit drágább, de piaci összehasonlításban még mindig alacsony, 2,5 százalékos rajta a marzs, ami ráadásul fix. Így hasonlóan az előző megoldáshoz, ez is hosszú távon tervezhető és kiszámítható az ügyfelek számára. Szintén mindkettő hitelforma sajátja, hogy forintalapú.

Ezzel szemben eurófinanszírozást is nyújt a forint mellett a napokban induló MFB-konstrukció. A nagy árbevételű vállalatokra szabott megoldás legalább 1 milliárd forintos hitel igénylését teszi lehetővé. Ennek a legmagasabb a kamata a három eszköz közül, viszont jóval rugalmasabb finanszírozási lehetőségek jellemzik. Itt igazi, cégre szabott, egyedi projektre alakított hitelmegoldásra van lehetősége a vállalkozásoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezzel érdemes készülni

A hitelcél szabja meg valójában a lehetőségeket, mondja a Sberbank szakértője, így első körben el kell dönteni, hogy például beruházáshoz, munkabér jellegű kiadás finanszírozásához szükséges-e a forrás. Utána jöhetnek a részletek, hogy milyen kötöttséggel, fedezet mellett venné fel a hitelt a vállalkozás. Összességében az igénylésre a normál szabályok vonatkoznak, tehát fontos az átlátható cégmúlt és tulajdonosi kör, kellenek az adóhatósági igazolások és persze saját tőke, kimutatható profit is. Egy banki tanácsadó és a könyvelő bevonása mindenképpen ajánlott az előkészületekbe.

Bankja válogatja, hogy mikortól elérhetők a kínálatban az egyes termékek, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a hitelintézeteknél. Összességében elmondható, hogy az NHP Hajrá már szinte mindenhol hetek óta fut, míg az MFB-konstrukció a legtöbb helyen június elejétől, az SZKP pedig a hónap közepétől lesz elérhető a bankoknál - teszi hozzá Korsósné Maku Márta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm