20 °C Budapest

Csak egyetlen gyógyszert javasolhatnak: a rákos betegek ihatják meg a levét?

MTI
2017. november 4. 11:30

Összetett folyamat a rák gyógyítása, és nem csak az egyes gyógyszerek hatékonyságától függ a gyógyulás - mondta Mangel László, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke.

Összetett folyamat a rák gyógyítása, és nem csak az egyes gyógyszerek hatékonyságától függ a gyógyulás - mondta Mangel László, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke. Az elnök azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az úgynevezett tételes elszámolású innovatív gyógyszerek között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árversenyt hirdetett meg, amelynek értelmében november 1-jétől egyes betegcsoportokban csak egyetlen innovatív gyógyszer marad, mint javasolt terápia.

A NEAK korábbi közlése szerint az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szereznek be azért, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a kezelése már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, biztosítsák a készítményt. A másik eljárásban, új kezelés megkezdésekor, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, a kezelőorvosnak az alacsonyabb árfekvésű készítménnyel javasolt a kezelést megkezdenie.

Mangel László hangsúlyozta, a daganatos betegségek esetében elengedhetetlen a megelőzés, és az egészségtudatosság, ugyanakkor a betegség kialakulása és felfedezése után a hangsúly többnyire a sebészi beavatkozáson, és az azt megelőző, illetve az azt követő onkológiai kezelésen van. Ezekben a kezelésekben döntően a sugárterápiának és a hagyományos onkológiai gyógyszereknek van szerepe.

Azokat a medicinákat, amelyekről most szó van általában a betegség előrehaladott állapotában használják, így a teljes gyógyulásban kisebb szerepük van

- mondta Mangel. Nemrégiben arról beszélt, hogy komoly indulatokat korbácsolt fel a NEAK új közbeszerzési eljárása, azonban véleménye szerint egy ilyen helyzetben konszenzust kell teremteni, hiszen egy ilyen polémia nagyban kihat arra a bizalmi kapcsolatra, ami az orvos és a beteg között fennáll. Ha meginog ez a bizalmi kapcsolat, az nagyban befolyásolja a gyógyulás esélyét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm