13 °C Budapest

Biztosra mennek a magyarok, ha nagy a baj: ezeket a gyógymódokat keresik

2019. január 19. 17:30

Komolyabb betegség esetén a modern terápiás eljárásokban bíznak a magyarok, a házi praktikák, homeopátiás készítmények legfeljebb csak kiegészítők lehetnek - derült ki egy friss kutatásból. Az eredmények alapján a megkérdezettek szerint az államnak jobban kellene segítenie a magyar betegek hozzáférését az új fejlesztésű okosgyógyszerekhez.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége bízik a modern terápiákban: a válaszadók több mint 90 százaléka komoly betegség esetén biztosan használna új, modern fejlesztésű innovatív gyógyszereket. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója az eredmények alapján elmondta: a felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége érti a modern, innovatív terápiák jelentőségét, és szükségesnek tartja, hogy az állam biztosítsa ezekhez a gördülékenyebb hozzáférést. Az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerek ugyanis a korábbi készítményeknél hatásosabbak, korábban nem kezelhető betegségekre is használhatóak, így a legmodernebb terápiák gyorsabb társadalombiztosítási bevezetése magyar betegek ezreinek gyógyulását, életminőségének javítását segíti. 

A gyógyulásra használt különböző házi módszerek a modern gyógyszereknél már jóval megosztóbbak: 48 százalék jelezte ugyan, hogy komoly egészségügyi helyzetben is megfontolná ezek kizárólagos használatát, ugyanakkor sokan csak kiegészítőként vennék őket igénybe (36%), 25 százalék pedig egyáltalán nem támaszkodna rájuk súlyosabb betegség esetén. A homeopátiás készítmények elutasítottsága a legmagasabb a kutatásban vizsgált gyógymódok közül: a válaszadók 46 százaléka biztosan nem használna ilyet, mindössze harmaduk jelezte, hogy kiegészítőként szedné őket, kizárólagos használatukat pedig 19 százalék fontolná meg. A modern orvostudományi kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhető gyógymódok elutasítottsága minimális: mindössze a megkérdezettek 7 százaléka jelezte, hogy nem élne ilyen megoldásokkal.

Az AIPM azt is felmérte, hogy miként látják az emberek a legújabb gyógyszerek kidolgozásának folyamatát. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték az okosgyógyszerek fejlesztésének időtartamát: 43 százalékuk szerint az ehhez szükséges idő 1-5 év, miközben egy innovatív gyógyszer kifejlesztési ideje legkevesebb 10 évig tart, költsége pedig eléri a 300 milliárd forintot. A megkérdezettek 58 százaléka szerint érthető, hogy az innovatív gyógyszerek ára magasabb, hiszen a kifejlesztésük hosszú időt vesz igénybe és költségesebb, mint egy régi, kevésbé hatékony terápiáé. Mindazonáltal a válaszadók döntő többsége véli úgy, hogy az államnak jobban kellene támogatni az új fejlesztésű okosgyógyszerek árát (75,8 százalék) és piacra kerülésüket (76,8 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem