9 °C Budapest

Biztató hírek: ekkor kezdődhet meg az orosz vakcina tömeggyártása

MTI
2020. július 29. 19:04

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása - jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

"Az általam ismert adatok szerint az ipari partnerek készek a vakcinakészítmények regisztrálása után megkezdeni az üzemi gyártást. Ha nem tévedek, ez az év végén vagy a jövő év elején lesz" - mondta Imatgyinov. A Vektor vezetője nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy addigra a lakosság többsége megszerzi az immunitást az új koronavírussal szemben. Rámutatott, hogy könnyű lefolyású betegség után az antitestek csak néhány hónapig maradnak meg a szervezetben, ezért nem világos, hogy milyen hatást válthat ki benne a járvány egy esetleges második hulláma.

A Vektor - Oroszországban másodikként - hétfőn kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését. Elsőként a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinát próbálták ki önkénteseken, vezető katonai és polgári klinikák bevonásával.

Ennek bejegyzését az Interfax szerint augusztus 10-12-re várják, de a nyár utolsó hónapjában még csak szelektíven fognak oltani vele - elsősorban orvosokat, pedagógusokat és több mint 1500, ambulásan megfigyelendő önkéntest. A hírügynökséget úgy tájékoztatták, 5-6 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meggyőződjenek az oltóanyag hatékony és ártalmatlan voltáról. A vakcinát jelenleg az orosz gyógyszerszakértői tudományos központ ellenőrzi.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a vakcina kifejlesztésének ütemét az első műhold 1957-ben történt felbocsátásához hasonlította. "Az amerikaiakat meglepte, amikor meghallották a szputnyik jelzéseit. Ugyanez történik ezzel a vakcinával is. Oroszország fogja elsőként megszerezni" - idézte Dmitrijevet az Amerika Hangja orosz kiadása. A CNN rámutatott, hogy Oroszország nem közölt adatokat kutatásairól, ezért nem tudták ellenőrizni az oltóanyag hatékonyságára és veszélytelenségére vonatkozó állításokat.

Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5475-tel 828 990-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 0,7 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 26,8 százaléka tünetmentes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Oroszország a negyedik helyen áll a világban a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 352 084), Brazília (2 483 191) és India (1 531 669) után. Az aktív esetek száma 2810-zel 194 984-re csökkent. A halálozások száma 169-cel 13 673-ra, a gyógyultaké pedig 8116-tal 620 333-ra emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 671-gyel 239 986-ra, az elhunytaké 13-mal 4434-re, a gyógyultaké pedig 625-tel 176 437-re nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 27,5 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 242 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 260,6 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak kijelentette: Moszkvának nem volt tudomásra róla, hogy Aljakszadr Lukasenka orosz elnök elkapta a Covid-19-et. Peszkov kedden, amikor Lukasenka közölte, hogy tünetmentesen átesett a betegségen, igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő egészséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem