2020. december 5. szombat Vilma

Bicskanyitogató: ennyien isznak, dohányoznak terhesen


Tíz terhes nőből egy azt gondolja, semmi baj nem lehet abból, ha lerészegedik. Sokan fogyasztanak az ajánlottnál több koffeint, és akad, aki nyugodt szívvel dohányzik. Pedig ezek mindegyike akadályozza a magzat egészséges fejlődését, és életre szóló problémákat okozhat.


Egy friss brit felmérés szerint ötből egy várandós kismama rendszeresen iszik a terhesség alatt, és ezen nők fele azt gondolja, hogy a részegségük egyáltalán nem károsítja a magzatot. További 10 százalék bevallotta, hogy terhesen dohányzik, és a megkérdezettek majdnem fele (44 százalék) azt is elismerte, hogy az ajánlottnál több koffeint fogyasztott. A várandósok harmada olyan ételeket is evett saját bevallása szerint, ami tilos ebben az időszakban, például egyes sajtok, nem pasztőrözött tej, vagy nyers kagyló.

Amikor megkérdezték ezeket az anyákat, miért fogyasztottak ilyesmit ebben a 9 hónapban, azt felelték, nem gondolták, hogy ezek bárhogyan is veszélyeztetnék a babákat. Sokan arra hivatkoztak, hogy nem tudtak meglenni ezek nélkül, tízből egy kismama azt mondta, a környezete bátorította, hogy ilyesmiket fogyasszon.

Bár a megkérdezettek 91 százaléka úgy érezte, hogy a tágabb környezete megveti a viselkedéséért, és elítélik, amit terhesen művel, mégis ugyanígy viselkedne a következő terhessége alatt is.

Mit mond az orvos?

Pedig a terhesség alatt kerülni kell bizonyos viselkedési formákat, a legtöbb orvos egyetért ebben. Az alkoholfogyasztás teljesen kerülendő, mert károsíthatja a fejlődő magzatot. A dohányzás felgyorsítja a baba szívverését, illetve az agy fejlődésére is káros hatással van, illetve alultáplálttá válhat a magzat, ami később élete során komoly problémákat okozhat neki. A túlzott koffeinfogyasztás is hasonló eredménnyel jár. Az ideális, ha maximum két bögre instant kávét fogyaszt a kismama, 200 mg koffein ajánlott naponta.

A penészes sajtok - a camambert, a brie, a gorgonzola - is kerülendők, mert olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek fertőzést okoznak. Ugyanígy a nyers tojás is tiltólistás, illetve sok táplálkozáskutató nem ajánlja a feldolgozott húsételek fogyasztását sem, mint például a szalámi, vagy a kolbász. Ami nem hőkezelve, hanem csak fermentálva, erjesztve van, az az élelmiszer olyan parazitákat tartalmaz, ami szintén fertőzést okozhat. A halételektől pedig az esetleges higanytartalom miatt érdemes óvakodni.

Pedig a biztonság fontos

Érdekes, hogy míg sok anya nem foglalkozik magzata egészségével, addig a legtöbb kormány épp azon dolgozik, hogy biztonságos környezetet teremtsem babának és mamának. Magyarországon például épp a kismamáknak járó támogatások bővítését tervezik. Az egészségügyi tárca által kezdeményezett módosító szerint többek között minden szülőnek két évig járna a gyermekgondozási díj, ha az igénylő két éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik, illetve akkor is folyósítanák a gyedet, amikor az apa váltja az anyát otthon. A legalacsonyabb jövedelmű anyák esetében a folyósított összeg is növekedne, míg a második gyermek után részmunkaidős állás vállalása esetén sem csökkenne a támogatás.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk