Azonnali lépés kell a Covid-generáció védelmében: milliók sorsa múlik ezen

2020. augusztus 18. 20:02

A koronavírus-járvány miatt gyerekek milliói esnek el az iskoláztatás lehetőségétől, ami miatt kényszerházasságokba vagy dolgozni kényszerülhetnek már gyerekként - figyelmeztettek a világ egykori vezetői, akik azonnali lépéseket sürgettek az így kialakuló Covid-generáció kialakulásának megakadályozására.

Felhívásukat kedden a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató ismertetette. A volt politikusok szorgalmazták, hogy a kormányok a vesztegzárak megszűnésével indítsanak felzárkóztató programokat, különben visszafordíthatatlan károkat szenved a gyerekek jövője.

A világ 275 egykori vezetője, közgazdásza és oktatója által aláírt dokumentumában közölték: nem megengedhető, hogy a gyerekeket megfosszák az oktatástól és a tisztességes jövőtől.

Az aláírók között szerepel Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, több egykori brit miniszterelnök, Gordon Brown, Tony Blair és John Major, valamint Mary Robinson egykori ír államfő és Helen Clark volt új-zélandi kormányfő is.

Becslések szerint mintegy 30 millió gyereket fenyeget az a sors, hogy soha sem térhet vissza az iskolapadba a járványügyi korlátozások megszűnésével. Ezeknek a leghátrányosabb helyzetű gyerekeknek ugyanakkor az oktatás jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy kiszakadjanak a szegénységből - tartalmazza az a levél, amelyet a volt politikusok a világ legfejlettebb gazdaságait és legnagyobb feltörekvő országait tömörítő G20-csoport vezetőihez, a kormányokhoz, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a fejlesztési bankok irányítóihoz címeztek.

Az aláírók a levélben kiemelték, hogy sok serdülő lány számára az iskolába járás jelenti a legjobb védelmet a kényszerházasság ellen és a legjobb esélyt a kiteljesedett élethez. Világszerte évente mintegy 12 millió lányt kényszerítenek házasságba 18 éves kora előtt. Az ENSZ-szakértői azt vetítették előre, hogy az elkövetkező évtizedben a járvány miatt további 13 millió lány kényszerül gyerekházasságba.

A korábbi vezetők arra is felhívták a figyelmet, hogy sok más gyerek ahelyett, hogy iskolába járna, arra kényszerül, hogy dolgozzon. A világszervezet ügynökségeinek adatai szerint 2000-ben a korábbi 246 millióról 152 millióra csökkent világszerte a gyermekmunkások száma. Attól lehet tartani azonban, hogy a járvány miatt az elmúlt 20 évhez képest számuk emelkedni fog, már csak azért is, mert a családok túlélésre kényszerülnek a gazdasági visszaesés hatására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A volt vezetők arra is figyelmeztettek, hogy az oktatásban kialakuló válsághelyzet veszélybe sodorja annak a célnak, hogy 2030-ra a világban véget vessenek a szegénységnek, egyenlőtlenségnek, továbbá évekkel visszaveti a nemek közötti egyenlőség terén elért haladást.

A kedden nyilvánosságra hozott levélben kiemelték, hogy a járványügyi korlátozások miatt több mint egymilliárd gyerek nem járhat iskolába. Bár sokan távoktatás révén tanulhattak, az internet hiánya a legszegényebbeket elzárta az oktatástól. Az iskolák bezárása ugyanakkor sokan éheznek; mintegy 300 millió gyerek vesztette el a lehetőséget, hogy ingyen ebédhez jusson az oktatási intézményekben.

A korábbi politikusok arra is rávilágítottak, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok azzal néznek szembe, hogy 100-150 milliárd dolláros megszorításokat hajtsanak végre. Éppen ezért a G20-ak vezetőit, a nemzeti kormányok és a pénzügyi intézmények irányítóit arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki vészhelyzeti tervet a problémák megoldására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem